Anasayfa /  Foto Galeri

İşte Çağ açıp çağ kapatan zafer İstanbul'un Fethi'nin tarihi

Çağ açıp çağ kapatan zafer İstanbul'un Fethi, İstanbul, Türk ve İslam tarihinde en önemli yerlerden birine sahip. Peki bu büyük zafer nasıl gerçekleşti? İstanbul'un Fethini sağlayan şartlar nelerdi? İşte Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getiren ve dünyada dengeleri değiştiren fethin öncesi ve sonrasıyla detayları...

İşte Çağ açıp çağ kapatan zafer İstanbul'un Fethi'nin tarihi - Sayfa 1

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden önce birçok devlet defalarca İstanbul'u kuşatmış ve ele geçirmemiştir. 21 yaşında İstanbul'u fethetme hayaliyle yola çıkan Fatih Sultan Mehmet çağ açıp çağ kapatmıştır. Böylece Bizans İmparatorluğu tarih sahnesinden silinmiş, Fatih Sultan Mehmet, Hz. Muhammed'in övgüsüne mazhar olmuştur. Peki, İstanbul nasıl ve ne zaman fethedilmiştir? İşte İstanbul'un Fethi'nin tarihi...

İşte Çağ açıp çağ kapatan zafer İstanbul'un Fethi'nin tarihi - Sayfa 2

İSTANBUL NASIL FETHEDİLDİ?

1453 yılı 23 Mart'ta ordusuyla Edirne'den hareket eden Fatih Sultan Mehmet, İstanbul surlarını yıkacak büyüklükteki topların planını bizzat kendisi hazırlayarak, o zamana kadar yapılan toplardan çok daha büyük toplar döktürdü.

İşte Çağ açıp çağ kapatan zafer İstanbul'un Fethi'nin tarihi - Sayfa 3

Balistik hesaplarını bizzat kendisinin yaptığı, yaklaşık 17 ton bakır kullanılarak dökülen ve 1,5 ton ağırlığındaki mermileri 1000 metre uzağa atabilen toplara "Şahi" adı veriliyordu.

İşte Çağ açıp çağ kapatan zafer İstanbul'un Fethi'nin tarihi - Sayfa 4

Fetih için kapsamlı bir plan yapan Sultan II. Mehmet, Bizans'a denizden gelebilecek yardımı önlemek amacıyla Anadolu Hisarı'nın karşısına Rumeli hisarını yaptırdı. Bizans'a Balkanlardan gelebilecek muhtemel Haçlı yardımını önlemek için sınır boylarına akıncı birlikleri gönderdi.

Kuşatma 6 Nisan'da başladı. İstanbul'u fetih için 80.000 ile 200.000 arası değişen bir ordu ile İstanbul'a hareket eden II. Mehmet, uzunluğu 22,5 km.yi bulan dönemin en güçlü surları ile mücadele etti.