Anasayfa /  Foto Galeri

İşte 4 kişilik bir ailenin Ay'da yaşama maliyeti

Bilim insanları, Dünya’da aşırı artan nüfus ve uzay teknolohisindeki ilerlemeler ile birlikte Dünya’nın uydusunda yaşamın sanılandan çok daha kısa süre içinde başlayacağını düşünüyor. NASA, Ay’da istikrarlı yaşamı araştırmak için Artemis görevine 2024’te başlıyor, SpaceX ve Blue Origin gibi şirketler ise yıllardır uzayın kolonileştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıyor.

İşte 4 kişilik bir ailenin Ay'da yaşama maliyeti - Sayfa 1

AYLIK GİDER 2,4 MİLYON LİRA
İngiltere’de faaliyet gösteren Money adlı bir finans kuruluşu Ay’da bir ev inşa etmeninin maliyetini ve zorunlu giderlerin ne kadar tutacağını hesapladı. Uzmanlar, Ay yüzeyinde yaşamanın ayda 325 bin dolara (yaklaşık 2,4 milyon Türk Lirası) dolara mal olacağını ortaya koyan ilk Ay gayrimenkul kılavuzunu yayınladı.

Ekip, Ay'daki bir evin maliyetini hesaplamak için çeşitli faktörler kullandı: bir ev inşa etmek için gereken hammaddeler, Ay'ın atmosferini inşa etmek için gereken özel malzemeler, inşa etmek için seyahat etmek için gereken astronotlar ve malzemeleri buraya taşımanın ortalama maliyeti.

İşte 4 kişilik bir ailenin Ay'da yaşama maliyeti - Sayfa 2

AY'DAKİ BİR EV SATIN ALMAK YÜZDE 27 ORANINDA KAR SAĞLAYACAK
Ay yüzeyine gönderim miktarını hesaplamak için, maliyet verileri SpaceX'ten toplandı. Buna göre Ay’daki tam işlevli ilk evin maliyeti 48 milyon 454 bin 63 dolar (yaklaşık 360 milyon 260 bin Türk lirası) olacak. Fakat ilk ev tamamlandıktan sonra Ay’a taşınan inşaat malzemelerinin varlığı ve halihazırda ayda ikamet eden işçiler nedeniyle, diğer evler 40 milyon 662 bin 642 dolara (yaklaşık 305 milyon Türk lirası) mal olacak. Araştırmacılar ayrıca, sakin ve çorak Ay manzarasına sahip evlerini aşırı nüfuslu Dünya'da ev satmak istediklerinde potansiyel olarak yüzde 27,61 oranında kar edebilecek.

Evlerin fiyatına, aynı zamanda evdeki oksijeni korumak için hava sızdırmazsızlığı, endüstriyel güçte klima ve ısıtıcılar, meteor geçirmez pencereler, yalıtım ve organik enerji kaynakları gibi hayati gereksinimler de dahil edildiği belirtildi.

İşte 4 kişilik bir ailenin Ay'da yaşama maliyeti - Sayfa 3

AY'IN YAŞAMA EN ELVERİŞLİ BÖLGESİ
Bununla brilikte, kılavuz Ay’ın aile yaşamına en çokm elverişli bölgelerini de derledi. "Mükemmel aile banliyösü" olarak kabul edilen “Yağmur Denizi” (Mare Imbrium) adlı bölgenin Ay’ın kuzeyinde yer aldığı ve Güneş Sistemindeki en büyük çarpma kraterlerinden biri olduğunu bildirildi.


Diğer taraftani Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi’nin (NASA) Artemis görevi 2024’te başlayacak ve Ay yüzeyine istikrarlı bir yaşam alanı inşa etme umuduyla bir keşif ekibi gönderecek. Ajans, şimdilik sadece astronotları göndermeye odaklanmış olsa da, diğer şirketler insanların Ay’ı ne zaman kolonileştireceği konusunda belli bir süredir çalışıyor.

İşte 4 kişilik bir ailenin Ay'da yaşama maliyeti - Sayfa 4

AY'DA YERLEŞİK YAŞAMA GEÇMEK SANILDIĞI KADAR UZUN SÜRMEYECEK
Money’in çalışmasına göre, Dünya’da nüfus gitgide artarken uzay teknolojisi ilerlerken, Ay yaşamının yeni normal hale gelmesi çok uzun sürmeyecek.