Anasayfa /  Güncel

İstanbul'da deprem mi oldu? (Son depremler) Deprem beklentisi

Son haftalarda Marmara bölgesinde yaşanan depremler, özellikle İstanbul'da yaşayan vatandaşlar olmak üzere bir çok kişiyi tedirgin ediyor. Son olarak Bursa'da 3.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Peki İstanbul'da deprem mi oldu? (Son depremler) İşte İstanbul'da deprem beklentisi ve detaylar...

Abone ol
Abone ol 24 Aralık 2018 16:01

Bursa'da 3.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Peki İstanbul'da deprem mi oldu? (Son depremler) İşte İstanbul'da deprem beklentisi detayları ve son depremler haberimizde. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre depremin merkez üssünün Bursa'nın Kestel ilçesi olduğu belirtildi.

2.5 KM DERİNLİKTE GERÇEKLEŞTİ



Saat 09.08'de 2.5 kilometre derinlikte gerçekleşen depremin büyüklüğü ise 3.2 olarak açıklandı. Öte yandan, AFAD'dan yapılan açıklamada depremin büyüklüğü 3.0 olarak bildirildi. AFAD'a göre deprem 9.39 km derinlikte gerçekleşti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne ait olup, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Ve Değerlendirme Merkezince meydana gelen son depremleri öğrenmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

İSTANBUL'DA DEPREM BEKLENTİSİ

Düzce Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş “İstanbul'da bir deprem bekleniyor ama zamanını bilemiyoruz"



Düzce Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, son dönemlerde Çanakkale'de yaşanan depremlerin İstanbul'dan bağımsız depremler olduğunu belirterek “Son olan depremler benim incelediğim kadarıyla İstanbul'dan bağımsız depremler. Bunlarında 6'nın altında olması küçük küçük kırılmaların olduğunu göstermektedir. Türkiye'nin belirleyici fay zorlu bölgesi Kuzey Anadolu Fay hattı dediğimiz hat üzerinde oluşmakta ve bu hat 3 kola ayrılmaktadır. Bu son gördüğümüz Çanakkale'de oluşan depremler güney kol üzerinde oluşmaktadır. Anadolu fay hattı sıkışma üzerinde olduğu için bu tür depremler olacaktır. Küçük boyutlu da olacaktır ama büyük depremlerde her an olabilir" dedi.



İstanbul'da deprem beklendiğini işaret eden Ali Ateş, “İstanbul'da bir deprem bekleniyor ama zamanını bilmiyoruz. İstanbul'da 7.2 olabilir, 7.3 olabilir, 6,5-7 arası olabilir. Çünkü o fay uzunluğunun kırılma durumuna bağlı. Ne kadar kırılacak? Yarıya mı bölünecek? 1/3 oranında mı kırılacak? Şiddeti bu sekmendin kırılmasına bağlı. Bu sekmen ½ oranında kırılırsa daha büyük bir deprem yapar, 1/3 oranında olursa daha az bir deprem yapar. Şu an ne olacağını bilemiyoruz bunlar genel bilgiler" diye konuştu.





Düzcelileri rahatlatan açıklama



Ali Ateş, Düzce'de kısa vadede bir deprem beklemediğini belirterek “Ama zaman zaman sarsıntılar olacak. 3 - 4 şiddetinde hatta 4'ü geçse bile bunlar büyük çapta etkilemeyecektir. Çünkü burada en büyük belirleyici etken Düzce fay hattı 1999'da kırıldı. Bunun toparlanması bu enerjiyi biriktirmesi nereden baksanız 40 ile 60 yıl arasındadır. Dolayısıyla kısa vadede çok büyük bir şey beklemiyoruz ama şunu bilmemiz lazım bu bölgede deprem kesinlikle olacaktır. Ne zaman olacaktır derseniz bu enerjiyi biriktirdiği zaman olacaktır. Dolayısıyla biz bu zamanı boşa geçirmemiz lazım. Doğru yerleşimler seçerek, depreme dayanıklı yapı tasarlayarak, deprem bilincini aşılayarak ve bundan sonra gelecek olanlara da bu bilinci vererek yetiştirerek bu zamanı geçireceğiz. Burada Çilimli ve Yığılca fayları var. Bunlar çok büyük çapta deprem üretmezler. Bunlar 3 ve 4 arası deprem oluştururlar ve Düzce'yi çok fazla etkilemeyeceğini düşünüyorum. Ama zaman zaman burada sarsıntılar olacak bu sarsıntılara alışmak durumundayız ve bunlardan korkmamalıyız" şeklinde konuştu.


Yorumlar