Anasayfa /  Yerel

24 Şubat Cuma - İstanbul elektrik kesintisi

BEDAŞ, 24 Şubat Cuma günü, Avrupa yakasındaki bazı ilçelerde elektrik kesintisi yapılacağını bildirdi. Peki Elektrik kesildiğinde teknolojiden kopmamak için neler yapabiliriz. Haberimizde...

Abone ol
Abone ol 22 Şubat 2017 02:45

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'den (BEDAŞ) yapılan açıklamaya göre, Bağcılar, Küçükçekmece, Esenyurt, Beylikdüzü ve Güngören ilçelerinin bazı  mahallelerinde değişik zaman dilimlerinde elektrik kesintisine gidilecek.

Bu ilçelerin bazı mahallelerine 24 Şubat Cuma günü 08.00 ile 19.00 arası farklı saatlerde elektrik verilemeyecek.

Aboneler, elektrik verilemeyecek ilçelerdeki mahalle ve sokaklara  ilişkin detaylar ile kesintinin saat bilgilerine BEDAŞ'ın internet sitesinde yer  alan "Planlı Kesintiler" bölümünden ulaşabilecek. 

Elektrik kesilince ne yapmak lazım?

Elektrik kesildiğinde, jeneratörün olmadığı bir yerdeyseniz, ilk başta modem çalışmadığı için internetsiz kalıyoruz. Ayrıca masaüstü bilgisayarlar, televizyonlar ve aklınıza gelebilecek haber alabileceğiniz tüm mobil olmayan cihazları kullanamıyoruz.

Elektrik kesildiğinde, yaşanan sorunlardan etkilenmemenin basit ve pahalı bir çözümü var. Jeneratör almak. Ama bu yazımızda sizlere onu önermeyeceğiz.

1- Kesintisiz güç kaynağı

İrili ufaklı, farklı boyutlarda satılan kesintisiz güç kaynakları, sadece masaüstü bilgisayarlar için gerekli bir şey gibi düşünülmesin.

Bir kesintisiz güç kaynağı, elektrik kesildikten sonra boyutuna göre değşmekle beraber güçlü bir güç kaynağıysa 1 gün boyunca ADSL ya da Fiber modemi çalıştırabilir. Böylece internet sağlayıcının hizmeti kesilmediği sürece internete girmeye devam edebilirsiniz.

Kesintisiz güç kaynağının diğer avantajı ise akıllı telefon ve notebookları şarj edebilmeniz. Özellikle kesintisiz güç kaynağı ile cihazlarınızı şarj edebilir, daha sonra mobil cihazları bir süre daha kullanabilirsiniz. Ayrıca internetsiz de kalmazsınız.

2 - Taşınabilir batarya (Powerbank)

11.000 mAh değerinde hatta bu değerlerden daha yüksek harici bataryalar, iPhone 6 Plus ve Galaxy Note 4 gibi heybetli telefonları 3 kere tam şarj edebilecek güce sahipler.

Yanınızda sürekli dolu olarak taşıdığınız bir taşınabilir batarya, 2 - 3 kere telefonunuzu şarj edebilir, ayrıca sizlere tablet kullanma imkanı da sunar.

Gelişmiş powerbanklerin üzerinde iki tane USB portu bulunabiliyor. Böylece aynı anda iki tane cihazı şarj edebiliyorsunuz.

Hızlı ve verimli şarj etme adına alacağınız Powerbank'in çıkış gücünün 1.5 ya da 2 Amper seviyesinde olmasını tavsiye ediyoruz.

3 - Mobil data

ADSL ya da fiber hizmeti aldığınız ISS'in hizmeti kesildi ya da kesintisiz güç kaynağıyla çalıştırdığınız modemi çalıştıran güç bitti. Ya da kesintisiz güç kaynağınız olmadığı için hiç bu imkanı kullanamadınız.

O zaman sizin hayatınızı kurtaracak detay mobil data. Bu tip durumlarda mobil şebekelere fazlasıyla yüklenildiği için performans düşse de yeteri kadar bir performans verebiliyor. En azından Twitter akışını takip edip, habersiz kalmazsınız. 

Mobil dataya erişim için hotspot olarak bir telefonu kullanabilirsiniz. Bilgisayara USB'den 3G modem takabilirsiniz. Ama telefonu şarj etmeniz için illa bir taşınabilir batarya yani powerbank'e ihtiyaç duyuyorsunuz.

Alternatif bir hat sahibi olmanız da bu durumlarda hayat kurtarıcı detaylardan. Bu hat başka bir operatörden olmalı ve bir operatör çöktüğünde diğerine geçiş yapabilmeniz gerekiyor.

4 - Otomobiller

Otomobiller yakıt olduğu ve motoru çalıştığı sürece bir jeneratör gibidir. Yukarıdaki sıraladığımız powerbank ve kesintisiz güç kaynağı gibi cihazların da şarjı bittiğinde, bunları otomobillerden şarj edebilirsiniz.

Otomobillerdeki 220v çıkışları ya da çakmaklıklardaki 12v çıkışı hayat kurtarıcı durumda. Eğer arabanızda 220v çıkışı yoksa, 12v çıkışını 220v'a çeviren aparatlardan da almanızı öneririz.

5 - Ne olur ne olmaz radyosu

Ne kadar Teknolojinin zirve yaptığı 2017 yılında olsak da, bir aksilik bizi çok eski yıllara geri götürebiliyor. Yaşadığımız elektrik kesintileri, ya acil bir durum ya da felaket olduğunda olsa? Haber almamız gerekseydi?

İşte bu tip durumlarda çalışabilecek ve sizleri haberlerle kavuşturacak bir radyoya ihtiyaç var. 5 - 10 tane yedek pil ile beraber evinizde kılçık antenli diye tabir edilen standart el radyolarından bulundurmanız, en kötü seneryolarda bile sizin dünyadan kopmamanızı sağlar.

milliyet-shiftdelete


Yorumlar