Anasayfa /  Politika

İstanbul Seçimi için Genar Araştırma son durumu açıkladı!

İstanbul Seçimi için Genar Araştırma son durumu açıkladı! GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, 23 Haziran'da yapılacak olan İstanbul seçimlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Aktaş, AK Parti'nin dindar Kürt seçmendeki potansiyel 300 bin oyu ne yapıp edip alması gerektiğini söyledi.

Abone ol
Abone ol 28 Mayıs 2019 16:41

 İstanbul Seçimi için Genar Araştırma son durumu açıkladı!

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, 23 Haziran'da gerçekleşecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimleri için önemli değerlendirmelerde bulundu.

Haber 7'nin haberine göre İhsan Aktaş, seçmenin önemine dikkat çekerek, "Seçim kampanyasını iyi yöneten, seçmenini iyi yöneten parti seçim gecesi yüzde 1'e yakın bir artı kazanır. Burada kampanyayı iyi yöneten CHP oldu. Kampanyayı iyi yönetmek kendi oyunuza sahip çıkmaktan başkasının zaafını kullanmaya kadar genişletilebilir. Herkes süreci iyi yönetirse, o zaman adalet olur. Dolayısıyla bence AK Parti'nin aldığı oy önemli bir oy. Zaten ittifakların oyları bu kadar ediyor, kişisel bir başarı yok burada" dedi.

Cumhur İttifakı başarılıdır

Cumhur İttifakı'nın 31 Mart seçimlerinde aldığı oyun başarılı olduğunu söyleyen Aktaş, "GENAR'ın araştırmasında Binali Yıldırım 6/1000 önde görünüyor. Bu çok önemli bir rakam değil. İttifak oylarına baktığımızda Millet İttifakı'nda İstanbul'da CHP'nin oyu %37, %6 İyi Parti, %5 HDP verse %48 yapıyor. Cumhur İttifakı'na bakıldığındaysa AK Parti'nin oyu %42 civarı, MHP'nin oyu da %4-5 civarı oluyor. Binali Yıldırım da Ekrem İmamoğlu da karşı taraftan oy aldılar. Cumhur İttifakı'nın dezavantajı, bütün hükümet uygulamaları, ekonomi, her türlü mağduriyeti temsil ediyor. Muhalefetin Recep Tayyip Erdoğan'ı yemek gibi bir motivasyonu var, HDP'nin motivasyonu farklı, İyi Parti'nin farklı... Hükümet tarafı; ekonomik durgunluk, EYT, marketteki poşete varana kadar ne kadar problem varsa onların da üstesinden gelerek insanları sandığa götürecektir. Baktığında Cumhur İttifakı sandığa götürdüğü seçmen ve oy oranı açısından başarılıdır" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

Bağımsızların da oy potansiyeli var

Seçim 10-20 bin fark ile bittiği için her bir kuruş oyun bile değeri var. Burada baktığınız zaman DSP'nin bir oyu var, Saadet Partisi'nin bir oyu var. Saadet Partisi'nin aday açıklaması iki türlü yorumlanabilir. Aday açıklanmasaydı seçmen doğrudan CHP ve AK Parti'ye yönelebilirdi. Ama aday açıklandığı için AK Parti'nin Saadet tabanını yumuşatma gayreti var. Demokrat Parti'in 20 bin oyu var. Elbette ki bunlar küçük küçük oylar olmasına rağmen mutlaka etki eder.

24 bağımsız adayın 25 bin oyu var...

Teker teker onlarla görüşülemez tabi, ama onlar da görüşlerine göre oy vereceklerdir. Henüz çekilenlere dair bir açıklama da gelmedi. Bekleyip göreceğiz.

AK Parti dindar Kürt seçmenin oyunu almalı

AK Parti aslında doğru bir metot belirledi. Öncelikle Kürt seçmene karşı yumuşak bir dil kullanacak, "beka meselesi" söylemini ortadan kaldırarak daha çok kent meselelerine yönelecek, Binali Yıldırım'ı ön plana çıkaracak. Öncelikle gençlerde bir oy kaybı var bunun toparlanması lazım. İkincisi Saadet Partisi tabanından oy alması lazım. Üçüncüsü dindar Kürt seçmenin bugüne kadar gelen 300 bin oyunu ne yapıp edip tekrar kazanması lazımdır. Seçim nihayetinde toplumsal motivasyonla kazanılır.

AK Parti'nin son 3 yılda İstanbul Belediyesi'nde yaptığı hizmetlerin %20'sini hakkıyla anlatabilseydi oyu şuan %55'ti. Yeni vaatleri ortaya koyarken aslında bugüne kadar yapılanları da gözler önüne sermelidir. Banliyö treni açıldı, İstanbul halkının en az %50'sini ilgilendiren bir konu. Başka bir ülkede böyle bir hizmet açılsa herhalde ulusal gün ilan edildi. Daha önce İstanbul'da Taksim metrosu açıldığında önce sanatçılar, sonra öğretmenler, muhtarlar gezdirildi, klipler yapıldı. Bizim banliyö treni hakkında hiçbir tanıtım yapılmadı.

Millet ayar veriyor

YSK'nın seçimi yenileme kararı verdiği gün tepkisellik CHP lehineydi ama şimdi partiler görüşlerini ve vaatlerini ortaya koyuyorlar. Herhalde bir iki haftaya daha netleşir.

Türk halkı tekrar 13-14 farkta bırakmaz, böyle bir basireti var. Hatırlayın Refah Partisi iktidardan düştüğünde yerel ve genel seçim oyları vardı. Yerelde %23,5 bir oy vardı, iktidar kapalı olduğu için %16'ya indirdi. Millet bir ayar veriyor.



Etiketler Genar Araştırma
Yorumlar