Anasayfa /  Hava durumu

İstanbul için hava durumu uyarısı!

14 Eylül Meteoroloji son dakika İstanbul hava durumu uyarısı, Meteoroloji’den yapılan son dakika değerlendirmelerine göre İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa çevreleri ile Çanakkale ve Balıkesir'in kuzey kesimlerinde kuvvetli yağış bekleniyor.

Abone ol
Abone ol 14 Eylül 2018 11:59

14 Eylül Meteoroloji son dakika İstanbul hava durumu uyarısı, Yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara, Ege, Batı Karadeniz, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Samsun, Çorum, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay kıyılarının yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa çevreleri ile Çanakkale ve Balıkesir'in kuzey kesimlerinde kuvvetli (21-50 kg/m2.) olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, İç Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Akdeniz kesimlerinde yarın sağanak ve gök görültülü sağanak bekleniyor. Marmara'nın doğusu, İç Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeyi, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Kırklareli, Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale'nin doğusunda ise cuma günü sağanak ve gök görültülü sağanak etkili olacak. Yağışların yarın Marmara'nın doğusu, Çanakkale'nin iç ve Balıkesir'in kuzey kesimlerinde, cuma günü ise Marmara'nın doğusu ile Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor.AKOM, "İstanbul genelinde gök gürültülü sağanak yağmur geçişleri bekleniyor" uyarısında bulundu.Yapılan meteorolojik uyarı doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi oluşabilecek olumsuzluklara karşı tedbirlerini aldı. İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, Zabıta, Atık Yönetimi, Park Bahçeler Daire Başkanlığı, İBB Trafik Müdürlüğü, 153 İBB Yerinde Çözüm Ekipleri kritik noktalarda muhtemel göllenmelere karşı alarma geçti. Ekipler ana arterlerde yollarda kanal temizleme, mazgal açma çalışmalarını sürdürüyor. İlçe Belediye Başkanlıkları da bilgilendirilerek tedbir almaları istendi.

AKOM İstanbulluları uyardı!

AKOM, "İstanbul genelinde gök gürültülü sağanak yağmur geçişleri bekleniyor" uyarısında bulundu. Yapılan meteorolojik uyarı doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi oluşabilecek olumsuzluklara karşı tedbirlerini aldı. İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, Zabıta, Atık Yönetimi, Park Bahçeler Daire Başkanlığı, İBB Trafik Müdürlüğü, 153 İBB Yerinde Çözüm Ekipleri kritik noktalarda muhtemel göllenmelere karşı alarma geçti. Ekipler ana arterlerde yollarda kanal temizleme, mazgal açma çalışmalarını sürdürüyor. İlçe Belediye Başkanlıkları da bilgilendirilerek tedbir almaları istendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri 3 bin 865 personel, bin 670 araç ve iş makinesi, 385 motopomp, 269 jeneratör, 411 dalgıç pompa ile 24 saat esasına göre alarmda olacak. AKOM tüm birim sorumluların toplayarak kriz yönetimi oluşturdu. Kamera takibi ve gelen ihbarlar doğrultunda ekipler sorunlu bölgelere sevk edilecekler. Vatandaşların muhtemel su baskınları ihbarı için 153 Beyaz Masa ve İtfaiye 110'u arayabilir. Vatandaşların zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, toplu taşım araçlarını kullanmaları, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları öneriliyor.

AKOM kriz yönetimi oluşturdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 3 bin 865 personel, bin 670 araç ve iş makinesi, 385 motopomp, 269 jeneratör, 411 dalgıç pompa ile 24 saat esasına göre sağanağa karşı alarmda olacak.

AKOM, tüm birim sorumlularını toplayarak kriz yönetimi oluşturdu. Kamera takibi ve gelen ihbarlar doğrultunda ekipler sorunlu bölgelere sevk edilecek.

Vatandaşlar, muhtemel su baskınları ihbarı için 153 Beyaz Masa ve itfaiyeyi arayabilecek. Vatandaşlara, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, çıkmaları gerektiği durumlarda ise toplu taşıma araçlarını kullanmaları önerisinde bulunuluyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 25

İstanbul: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların akşam saatlerinden itibaren il genelinde kuvvetli olması bekleniyor) 27

İzmir: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 30

Adana: Parçalı ve az bulutlu 35

Antalya: Parçalı ve az bulutlu, öğleden sonra kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 30

Samsun: Parçalı bulutlu, sabah ve akşam saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26

Trabzon: Parçalı bulutlu 27

Erzurum: Parçalı bulutlu 29

Diyarbakır: Az bulutlu 37

Yağışlar etkisini artıracak

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, İç Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Akdeniz kesimlerinde yarın sağanak ve gök görültülü sağanak bekleniyor. Marmara'nın doğusu, İç Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeyi, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Kırklareli, Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale'nin doğusunda ise cuma günü sağanak ve gök görültülü sağanak etkili olacak. Yağışların yarın Marmara'nın doğusu, Çanakkale'nin iç ve Balıkesir'in kuzey kesimlerinde, cuma günü ise Marmara'nın doğusu ile Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor.

İstanbul'da bugün akşam saatlerinde ara verecek yağışların, yarın öğle saatlerinde tekrar başlaması ve akşam saatlerinden itibaren kuvvetlenerek cuma günü öğleden sonraki saatlere kadar aralıklı olarak kuvvetli sağanak ve gök görültülü sağanak şeklinde devam edeceği öngörülüyor.

Rüzgarın İç Anadolu'nun doğusu ile Doğu Anadolu'da güney batı yönlerden kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca yağış alan bölgelerde zaman zaman yağışla birlikte kuvvetli rüzgar görünmesi bekleniyor.

Hava sıcaklığının yarın iç ve doğu kesimlerde 3-6 derece artacağı öngörülürken cuma günü iç kesimlerde, cumartesi günü de doğu bölgelerde 3-6 derece azalacağı, ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Yağmur Nedir ?

Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve çapı 0,5 mm’den büyük damlalar biçiminde yeryüzüne düşen yağış. Damlaların çapının daha küçük olduğu yağış türüne çisenti denir. Havadaki nem %100'ü aşınca, su buharı yoğunlaşarak su tanecikleri oluşturur. Bu tanecikler rüzgârla sürüklenerek bir araya gelir ve bulutları meydana getirir. Bulut soğuk bir hava tabakasıyla karşılaşınca buluttaki su yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür. Bu damlacıklar düşebilir büyüklüğe ulaşınca yağış olur. Atmosferin sıcaklığı belirli bir yükseklikteyse yağış, yağmur biçimindedir.

Yağmurun Faydaları Nelerdir ?

Yağmur su döngüsünün gerçekleşmesini sağlar. Yer yüzündeki sular yağmur sayesinde temizlenir.

Yağmur suyu tarla bitkileri için yararlıdır. Sulama yapılarak da bitki yetiştirilebilir. Ancak yağmur suyunun mineral bakımından zengin olması ve belli bir nokta yerine bitkinin her yerine etki etmesi verimi artırır.

Yağmur suyu içilebilir. İçerdiği minerallar bakımından yararlıdır. Saçlara, ellere ve vücuda sürülebilir. Cildi yumuşacık yapar.

Yağmur ormandaki ağaçların su ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ormanlar sayesinde canlılığın devamı için gerekli oksijen elde edilmektedir.

İlk baharda yağan yağmurlar sayesinde çiçek tozları ve polenler atmosferde dolaşmakta ve bitkiler arası çeşitliliği ve döllenmeyi olumlu etkilemektedir.

Yağmur burnunuzu, yanaklarınızı, bütün yüzünüzü kamçılar ve bedavadan iyi bir püskürtücü gibi etki eder.

Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar nemli hava havadan aldığı tozlarla ve de güneş ışığı altında pişmekte. Bulutlar resmen canlanmakta bir bakıma, çünkü içlerinde indirgenmiş demir, çinko , mangan, vb. gibi eser elementler ile arginine, alanin, proline, valine, ıysine, histidine, aspartik asit, glutamik asit serine vb. gibi hayatın temel taşları olan aminoasitlerle zenginleşmekte.

Yağmurun Zararları Nelerdir ?

Yağmurun en büyük zararı sel oluşumuna sebep olmasıdır. Seller yüzünden insanlar hayatlarını kaybetmekte ve maddi zarara uğramaktadır.

Bazen ulaşımı aksattığı da görülür. Yağmurlu havalar lastiklerin kayması yüzünden kazalara sebebiyet verebilir.

Çok yağması durumunda bazı tarla bitkilerinin gelişmesini engellemekte ve hatta çürümelerine bile yol açabilmektedir. İncir bitkisinin hasadını fazla yağmur yağması engelleyebilmektedir.

Kışın yağmur yağması sonucu biriken suların buzlanması da insan hayatını olumsuz etkiler.

Çığ düşmesi, yıldırım çarpması kasırga, fırtına ve hortum yağmurun diğer zararlarıdır.


Yorumlar