Anasayfa /  Sağlık

Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu besin değerleri ve ısırgan otunun yararları…

Isırgan otu (urtica dioica), eski çağlardan beri bitkisel tıpta temel bir malzeme olmuştur. Bilimsel adı, “yakmak” anlamına gelen Latince ürodan gelmektedir, çünkü yaprakları temas halinde geçici bir yanma hissine neden olabilir.

Abone ol
Abone ol 10 Temmuz 2019 18:10

Isırgan otunun en önemli sağlık yararları arasında vücudu detoksifiye etme, metabolik verimi arttırma, bağışıklık sistemini arttırma, dolaşımını artırma, enerji seviyelerini iyileştirme, menstrüasyon yönetimi, menopoz semptomlarını en aza indirme ve cilt bakımına yardımcı olma yeteneği bulunmaktadır. Böbrek ve safra kesesi sağlığını koruma, inflamasyonu azaltma, kas kütlesini arttırma, hormonal aktiviteyi düzenleme, diyabeti önleme, kan basıncını düşürme, hemoroidleri yatıştırma ve solunum koşullarını iyileştirme gücüne sahiptir. Şimdi ısırgan otunun sağlık için faydalarını daha yakından öğrenelim…

ISIRGAN OTU HAKKINDA

Isırgan otu (Urtica dioica) aslen Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya bölgelerine özgüdür ancak Avrupa, Kuzey Amerika, Asya'nın soğuk bölgeleri ve Kanada'da yetişmektedir. Çok yıllık bir bitkidir. Bitkinin altı alt türü vardır. Isırgan otu üzerindeki tüyler, bitkiye dokunulması ile kırılır ve içinde bulunan formik asit ve histamin gibi maddeler değdiği yerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Bu özelliği ise ona haşerelere karşı koruma sağlar.

Isırgan otu, sindirim sisteminden bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar birçok alanda etki sağlayan ısırgan otu, vücut sağlığı bakımından oldukça yararlıdır. İçeriğinde A, B ve K vitaminleri, riboflavin, niasin, folat, fosfor, karbonhidratlar, yağ ve proteinler içeren bir şifa kaynağıdır.

ISIRGAN OTUNUN BESİN DEĞERLERİ

100 gram ısırgan otunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Su: 87,67 g

Enerji: kcal42

Protein: 2.71 g

Toplam yağ: 0.11 g

Karbonhidrat: 7.49 g

Lif: 6.9 g

Toplam şekerler: 0.25 g

Kalsiyum: 481 mg

Demir: 1.64 mg

Magnezyum: 57 mg

Fosfor: 71 mg

Potasyum: 334 mg

Sodyum: 4 mg

Çinko: 0.34 mg

Tiamin: 0.01 mg

Riboflavin: 0.16 mg

Niasin: 0,39 mg

B-6 Vitamini: 0.1 mg

Folat, DFE: 14 µg

A Vitamini, RAE: 101 µg

A Vitamini, İÜ: 2011 İÜ

K Vitamini (filokinon): 498,6 µg

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI

Isırgan otunun sağlık yararlarından bazıları şunlardır:

– Kadın sağlığını destekler

Isırgan otu dişil sağlığını etkileyen çok sayıda aktif bileşene sahiptir. Ağrılı adet öncesi belirtiler için, büzüşme kabiliyetinden dolayı menstrüasyon sırasında kan akışını en aza indirirken kramp ve şişkinlikten kurtulmaya yardımcı olur. Menopoza giren kadınlar için ısırgan otu geçişi hafifleterek restoratif olarak işlev görebilir.


Yorumlar