Anasayfa /  Teknoloji

iPhone pil ömrünü nasıl uzatabilirsiniz?

Batarya ömrünün çabuk tükenmesi, iPhone'larınızın beklenmedik bir anda kapanmasına neden olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması ve şarjınızdan yüksek verim alabilmek için iPhone cihazınızın pil sağlığını uzatmak için yapmanız gereken belli başlı kurallar var. Peki, iPhone cihazların pil sağlığı nasıl kontrol edilir?

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 20 Haziran 2022 16:42

Pil kullanım ömrü cihazı kullanmaya başladığınız andan itibaren pilin değiştirilmesi gereken zamana kadar geçen süreyi kapsar. Cihazınızda yaptığınız işlemler, pilin yapısı ve yaşı, şarj etme döngüsü ve cihaz bakımı pil ömrünü etkileyen faktörler arasında.

Pil sağlığını nereden kontrol edebilirsiniz?

iPhone 6 ve sonraki modellerde iOS 11.3 ve sonraki sürümlerde, cihazınızın pil sağlığını kontrol edebileceğiniz özellik mevcut. Cihazınızda, sırasıyla > Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı seçeneklerini tıklayarak pil sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.

Pil sağlığı ekranından cihaz pilinin ne kadar ömrü kaldığını öğrenebilirsiniz. "Maksimum Kapasite" kısmındaki ileti, telefonunuzun yeni haliyle şu anki halinin şarj kapasitesini kıyaslar. 

iPhone Pil sağlığı kaç olmalı?

Apple, normal bir pilin, normal koşullar altında çalışıp 500 tam şarj döngüsüne ulaştığında başlangıçtaki kapasitesini %80'e kadar koruyacak şekilde tasarlandığını söylüyor.

Maksimum kapasite oranın %80'in altına düşmesi demek, iPhone pil sağlığının önemli ölçüde azalması demektir. Bu durumda telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz ancak performans ya da kapanma sorunları yaşarsınız.

iPhone pil sağlığı düşük cihazın pilini değiştirmek telefonunuzu kurtarır. Değiştirilmiş bir pil, telefonunuzun şarjını daha verimli, performansını daha yüksek hale getirir.

iPhone pil ömrü ve kullanım süresi nasıl uzatılır?

Wi-Fi kapatın

4G’den daha hızlı olup sadece belirli yerlerde, kablosuz ağa bağlanabilmektesiniz. İnternetle işiniz olmadığı zamanlarda, wi-fi’yı kapalı tutarak, telefonunuzun sürekli olarak, kablosuz ağ aramasını engelleyebilirsiniz.

iPhone Wi-Fi kapatmak için: Ayarlar > WiFi

Otomatik kilit süresini en aza indirin

iPhone’u uyku moduna otomatik kilit özelliğiyle gönderebilirsiniz. Otomatik kilit süresi ise maksimum 5 dakikaya kadar çıkabilir. Telefonunuz ne kadar erken uyku moduna geçerse şarj için o kadar iyi. Bu yüzden otomatik kilit süresini 1-2 dakikada tutmakta yarar var. Otomatik kilit süresini ayarlamak için;

Ayarlar > Genel > Otomatik Kilit > Seçeneğinizi belirleyin

Bluetooth’u kapatın

Bluetoothla kablosuz kulaklık gibi cihazlara bağlanabilir veya başka iPhone kullanıcılarıyla veri transferi yapabilirsiniz. Ama kablosuz veri transferi şarj ömrünüzü kısaltır. Kullanmadığınız zamanlarda mutlaka kapalı tutun.

iPhone’da bluetooth kapatmak için: Ayarlar > Bluetooth

Yeni verileri al özelliğini kapatın

Kayıtlı tüm e-mail adreslerinizden hızlıca veri çekebilir iPhone. Ama yukarıdaki maddelerden de anlayacağınız gibi, kablosuz veri aktarımı bu özellikte de olduğu gibi, batarya ömrünü azaltıyor. Bu özelliği kapatarak, telefonunuzun ağa bağlanma sayısını azaltabilir, pil ömrünü uzatabilirsiniz. Bu özelliği kapattıktan sonra bir sonraki maddede anlatacağımız ayarı yapmanız gerekir. iPhone yeni verileri al özelliğini kapatmak için;

Ayarlar > Mail, Kişiler, Takvimler > Yeni Verileri Al

Hareketli duvar kağıtları kullanmayın

Duvar kağıdı sabit duruyor ama telefonunuzu aşağı yukarı oynattığınızda, sanki arada katman varmış gibi hareket etmeye başlar. Görsel olarak iyi bir özellik ama şarj sürenizi oldukça kısaltır.

iPhone’larda hareketi kapatmak için:

Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Hareketi Azalt

3G 4G’yi kapatın

3G ve 4G LTE hızlı bağlantılarının kullanmayın demek biraz garip kaçsa da özellikle Hücresel veriyi kapatmanızın da teorik olarak şarjınıza olumlu katkısı olur. Hızın önemli olmadığı yerlerde, bu özelliği kapatarak, telefonunuzu daha uzun süre kullanabilirsin.

iPhone’larda 3G 4G’yi kapatmak için:

Ayarlar > Genel > Hücresel > 3G 4G Kapat

Dinamik duvar kağıtlarını kullanmayın

Benzer şekilde iOS 7 ile gelen bir diğer görsel özellik ise dinamik duvar kağıtları. Yine dinamik duvar kağıtları da görsel bir şölen sunmalarının yanında, şarjınızı çok hızlı yer.

Dinamik duvar kağıtları kapatılabilir bir özellik olmadığı için yapmanız gereken, Duvar kağıtları ve Parlaklık ayarlarından sabit bir duvar kağıdı seçmek.

Yorumlar