Anasayfa /  Teknoloji

İnternetten hastalık aramak tehlikeli dahi olabiliyor !

Bir araştırmaya göre, internet üzerinde arama yaparak kendimize koyduğumuz teşhislerin yanlış olma ihtimali daha fazla.

Abone ol
Abone ol 25 Mayıs 2020 23:22

Günümüzde birçoğumuz kendimizi hasta hissettiğimizde hemen Google’a bakarız. Hissettiğimiz belirtilerle ilgili internette arama yapmak, yaşadığımız problem hakkında bilgi edinmenin en kolay ve hızlı yolu olarak algılanır…

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, internet üzerinde arama yaparak kendimize koyduğumuz teşhislerin yanlış olma ihtimali, doğru olma ihtimalinden daha fazla. Hasta hissettiğimizde Google’da hastalık aramadan önce 2 kez düşünmeliyiz…

İnternet üzerinde belirtilere göre hastalıkları bulmayı sağlayan internet siteleri ve uygulamalarının doğruluğunu analiz eden bir araştırma, teşhislerdeki doğruluk oranının çok değişken olduğunu belirledi. Genele bakıldığında bu uygulamaların doğru teşhisi ilk sırada verme ihtimalleri yalnızca %36. Yani yalnızca 3 aramadan birinde doğru teşhis görülebiliyor. Elde edilen sonuçlar, The Medical Journal of Australia dergisinde yayınlandı.

 

Tehlikeli dahi olabiliyor!
Avustralya’daki Edith Cowan Üniversitesi’nden Michela Hill tarafından yapılan araştırmada, “Yaşadığınız belirtilere neyin sebep olduğunu bulmak için bu araçları kullanmak cazip olsa da en iyi ihtimalle doğru sonuç vermiyorlar. Kötü senaryoda ise tehlikeli olabiliyorlar. Resmin tamamını göremeyen bu internet sitesi ve uygulamalara ihtiyatla bakılmalı” ifadeleri kullanıldı.

5 yıl önce Harvard Üniversitesi’nde yapılan benzer bir araştırmada da buna paralel sonuçlar elde edilmişti.

Dünya genelindeki güvenilir belirti araştırma siteleri ve uygulamalarında, “Sağlanan hizmetin bir doktorla görüşme veya muayene olma yerine geçmeyeceği” de açıkça ifade ediliyor.

Öte yandan araştırmacılar internetteki bu araçların doktorlarla yapılan görüşmeler ile bir arada eğitici bir kaynak olarak kullanılması durumunda, faydalı olabileceğini söylüyor.

Kaynak: https://www.gidahatti.com/

Yorumlar