İnsan, 


İnsan ruhu; cisim ya da cisimle aynileşmiş bir kuvvet ya da bir varlık değildir. Aksine o, bedenden bağımsızdır. İnsanın ruhu basit ve soyut bir cevher olması nedeniyle onun tam tanımını yapmak bu bakımdan mümkün  değildir. 


Ruh, filozofun terminolojisinde basit cevher olduğu için fesada uğramaz. Fakat beden terkipten meydana geldiğinden fesadı ile aslî cevher oluşunu kaybeder. Felsefe geleneğinde bedenin kötü olduğu anlayışını insan tasavvuruna sokan kişilerden birisi Platon’dur. Ruh; kendi varlığının farkına, içinde bulunduğu bedene ait olan eczayı tecrübe etmekle ulaşır.


Bırakalım filozof dilinden konuşmayı, kendimizce konuşalım isterse…


Bana göre insan; Dili dini rengi ne olursa olsun insan, insandır. İyi insan olmak İçin, yürek ister. Basiret ister, ahlak ve görgü ister. İnsan olmak aslında bir nevi dengeli, ölçülü olabilmektir. Doğru sözlü ve güvenilir olmaktır. Adil ve merhametli olmaktır. İffetli ve namuslu olmaktır. Yardımsever ve cömert olmaktır.


İnsan zalim ve cahil olduğu için bazen canavarlaşır. Buda topluma ve kişilere korku salar. Bu insanlar kendi tabularını zorlasada bir türlü yıkamaz. Onların çünkü  aileden gelen kötü bir özgeçmişi mutlaka vardır. Psikolojik buhranları tükenmek bilmez bir türlü. Mazide yaşanan bir çok olay, onları insan olmaktan çıkarır. Kavgacı, geçmişiz kişilikleri sürekli tekerrür eder durur.


Bazı insanlar, çevresindeki kişileri ve tüm işleri kontrol etmekten hoşlanır. Bazı insanlar, disiplinli ve çalışkan bir kişilik yapısına sahiptir. Bazı insanların hayattaki en önemli konusu eğlencedir, yaşamdan zevk almak ister. Bazı insanlarda, hayatta çevresindeki herkesi kendinden önce düşünür. Kimseyi kırmak istemez. Olaylar karşısında duygulanır ve duygularını gizlemez.


Hangi türden insan olursak olalım, insanın ortak noktalarından bir tanesi gerçekten birbirini dinleyen ve anlayabilen insan olmaktır. Çok iyi empati yapan insanlar saygıyı ve hoşgörüyü elden bırakmayandır. 


Mademki insanız bir çağlayan misali olup gönüllere serinlik vermeliyiz. Zehir saçan kalpler, daima dünyayı karanlığa sürükler. Karanlık bir kalp, aydınlık bir dünyada zindanı yaşamak gibidir. Zahirde insan görünmek yerine, gönüllerde insan olmayı seçene ne mutlu…


Sürç-i lisan ettik isem affola. 


Sevgi ve hürmetlerimle efendim.

Yorumlar