İNSAN

Sadece 6 milimetre boyuyla 70 santim yukarıya atlayabilir pire!. Boyunun yaklaşık 12 katı herhangi bir araca gerek olmaksızın zıplayabilir yani.. Yüksek atlama rekorunu geçtim; sırıkla yüksek atlamada 20 yaşındaki Armand Duplantis 6,15 metre atlayarak yeni rekorun sahibi oldu geçtiğimiz eylül ayında. Atletin boyunu 1,85 kabul edersek bir araç yardımıyla kendisinin sadece 3,3 katı atlayabilmiş yani!

Çita!. Karada yaşayan en hızlı hayvan.. 0’dan 100 kilometre hıza sadece 3 saniyede çıkıp; 120 kilometre hıza ulaşabiliyor.. İnsan ırkı en parlak yarışmacı atlerleriyle 45 kilometreye çıkamadı henüz.. Yanisi; kaba diye nitelediğimiz ayıyla Usain Bolt ormanda karşılaşsalar ünlü atletin hiçbir şansı yok!. Saatte 48 kilometre hızla koşabiliyor o ayı!.

Denizlerde de durum farklı değil.. Atlantik ve Pasifik’te eyleşen yelken balığı yüzerken saatte 110 kilometre hıza çıkabiliyor!. Michael Phelps’in yüzmede rekorlar kıran hızını bu rakam karşısında yazmayacağım bile..

Burnumuz beş duyu organımızdan biri.. Ama!. Kimi densizlerin sokaklarda tekmeledikleri köpeklerde 200 milyona yakın koku alma hücresi varken; insanda bu sayı 5 milyon kadar.. Başka bir ifadeyle; kimi köpek cinslerinin koku alma duyusu ortalama bir insandan 100 bin kat daha fazla!.

Kuşlar kanatlarıyla uçarken dünyanın ekolojik dengesini üreme organlarına takmazlar! Zarar vermezler çünkü.. Memeli yunus yüzerken denizlerin canına okumaz.. Yelken Balığı saatte 110 kilometre hıza çıktığı Atlantik’in her hangi bir yerinde trafiği falan allak bullak etmez!.

Saatte 120 kilometre hızla ormanda bir ağaca toslayan çita gördünüz mü hiç?

Boyları 30 metreyi, ağırlıkları 150 tonu bulan mavi balinaların en sevdiği yiyecek sadece 10 santim boyundaki kril adındaki karidestir.. Doyduktan sonra yaklaşık sekiz ay elleşmezler ama o sevimli yaratıkları!.

Hülasai kelam.. Örnekleri çoğaltmak elbet mümkün. Mümkün olmayansa dinozorlar ve biraz da mamutlar dışında insanın olmadığı bir hikayede nesli tükenen hayvan yok!.

‘’ Doktoru ve eczanesi ‘’ olmayan doğada salgın sonucu kökü kuruyan hayvan nesli falan da yok!.

Büyük ve korkunç bir salgın karşısında bir yılı aşkın bir süredir çaresiz insanlık..

Kırılgan insanlık!.

Ah insanlık!!!

Yorumlar