Anasayfa /  Ekonomi

İngiltere'deki AB referandum sonuçları sterlini vurdu!

İngiltere'deki AB referandum sonuçları sterlini vurdu!

Abone ol
Abone ol 24 Haziran 2016 08:06

İngiltere "AB'den çıkalım" dedi. Sterlin, 1985'ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyeye indi. Dolar, dün 2,86 seviyesinden işlem görürken bugün kararın ardından 2,97'nin üzerinde işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise 1330 dolara kadar yükseldi.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın kaderini belirleyecek olan referandumda oyların büyük bölümü sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, referandumda AB'den ayrılma (Brexit) yönünde oy kullananların oranı yüzde 51.7. 'AB'de kalalım' diyenlerin oranı ise yüzde 48.3. Mevcut sonuçları değerlendiren BBC'nin öngörüsüne göre, referandumdan yüzde 52'ye karşı yüzde 48 ile "AB'den ayrılma" sonucu çıkacak.

STERLİN DİBE VURDU

Referandumda ortaya çıkan tablonun ardından pound, 1985'ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyeye geriledi. Sonuçların AB'den ayrılığı işaret etmesiyle birlikte, sterlin-dolar paritesi 1.3525 oldu. İşçi Partisi’nin Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, İngiliz Merkez Bankası’nın sterlinin değerini artırmak için müdahalede bulunmak zorunda kalabileceğini söyledi.

DOLARDA SERT YÜKSELİŞ

Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından 3 seviyesini aştıktan sonra 2.97'nin üzerinde hareket ediyor. İngiltere'de neredeyse tamamı sayılan oylar yüzde 51.7'ye yüzde 48.3'le ayrılık yanlılarının önde olduğunu gösteriyor. Dün akşam saat 1800'de 2.8731/2.8754 seviyesinde olan dolar /TL bu sabah 0732'de 2.9725/2.9749 seviyesinden işlem görüyor.

ASYA BORSALARI ÇAKILDI

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı. Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü. IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.

Etiketler sterlin
Yorumlar