Anasayfa /  Foto Galeri

İngilizler'in Mustafa Kemal Atatürk’e Düzenlediği Suikast Girişimleri

Kurtuluş Savaşı ve Türkiye’nin kurulma dönemine dair pek çok şey biliyoruz. Ancak bildiklerimizin çoğu genel şeylerden ibaret. Peki kapalı kapılar ardında neler yaşandı? Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk bu süreçte savaşlar dışında nasıl sorunlarla mücadele etti? Kurtuluş Savaşı ve İngilizlere dair bugüne kadar pek çok iddia ortaya atıldı. İngilizler'in Atatürk ile anlaşmak istediği,bir İngiliz ajanı olduğu iddalarına ilişkin cevapları belgelerle birlikte inceleyelim..

İngilizler'in Mustafa Kemal Atatürk’e Düzenlediği Suikast Girişimleri - Sayfa 1

Atatürk ile ilgili tarih boyunca birçok söylenti ortaya atıldı.

Bu iddialardan en çarpıcısı ise Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk’ün İngilizlerle iş birliği yapıp Osmanlı’yı yıktığı yönündeydi.

İngilizler'in Mustafa Kemal Atatürk’e Düzenlediği Suikast Girişimleri - Sayfa 2

Bunun yanı sıra İngilizlerle ilgili pek çok farklı iddia da ortaya atıldı. Ancak gerçek şu ki, İngilizler pek çok kez Mustafa Kemal Atatürk’e suikast girişiminde bulundu.

İngilizler'in Mustafa Kemal Atatürk’e Düzenlediği Suikast Girişimleri - Sayfa 3

İngilizlerin Bandırma Vapuru’nu batırma girişimleri ve Mustafa Sagir isimli casusu göndererek Atatürk’ü öldürmek istemeleri en bilinen suikast girişimlerinden. Ancak bir o kadar da bilinmeyenler bulunuyor.

İngilizler'in Mustafa Kemal Atatürk’e Düzenlediği Suikast Girişimleri - Sayfa 4

“Atatürk’ü Öldürme Planları: Suikast ve Darbe Girişimleri” kitabının yazarı Ümit Doğan sosyal medya hesabı üzerinden Atatürk’e düzenlenen suikast girişimlerini belgelerle anlattı.