Anasayfa /  Foto Galeri

İngiliz varyantı çocukları hedef aldı! İşte çocuklar üzerindeki korkunç etkisi…

Covid-19 salgınında üçüncü dalgayı yaşayan Türkiye’de vakalardaki hızlı artışa bu kez çocuklar da eklendi. İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayper Somer, "Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı. Çocuklarda Covid nedeniyle kalp hastalıklarında artış yaşayacağız” dedi.

İngiliz varyantı çocukları hedef aldı! İşte çocuklar üzerindeki korkunç etkisi… - Sayfa 1

Türkiye’de salgında ilk dalgada çok fazla çocuk vaka olmazken ikinci dalgada ise çocuklarda çoğu zaman farkında olmadan geçirilmiş Covid sonrası gelişen Mis-C sendromunda artış yaşandı. üçüncü dalgada çocuk vaka sayılarının hızla arttığına işaret eden İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantı’nın özellikle 0-9 yaş gurubu çocuklarda hızla artmaya başladığını söyledi.

İngiliz varyantı çocukları hedef aldı! İşte çocuklar üzerindeki korkunç etkisi… - Sayfa 2

DHA'da yer alan habere göre Prof. Dr. Somer, çocukların artık hem koronavirüsün daha ağır geçirmeye başladığını hem de Covid sonrası dönemde görülebilen Mis-C sendromu nedeniyle kalp tutulumlarına bağlı kalp hastalıklarında artış yaşanabileceğini vurguladı

İngiliz varyantı çocukları hedef aldı! İşte çocuklar üzerindeki korkunç etkisi… - Sayfa 3

KALP ŞİKAYETLERİYLE GELEN ÇOCUKLAR ARTTI

Son 2-3 haftadır çocuk vakalarda çok belirgin bir artış gözlemlediklerini söyleyen Prof. Dr. Somer, “Ben açıkçası son 3 aydır Covid servisine hasta yatırmadım. Daha çok ayaktan tedavi ediyorduk. Çok hafif geçiriyorlardı ama şu son 2 hafta içerisinde Covid servisini yeniden açtık ve şu anda servisim doldu. Aynı şekilde Türkiye'nin her yerinden benzer haberleri alıyoruz. Bir de yaş küçüldü. 10, 12, 13 yaşlarında vakalarımız olurdu; şimdi yatan hastalarımızın yarısı 9 yaş altında. En küçüğü 5,5-6 aylık ve üstelik orta-ağır şiddette geçiren bir bebeğimiz bile var.

İngiliz varyantı çocukları hedef aldı! İşte çocuklar üzerindeki korkunç etkisi… - Sayfa 4

Geçen seneki pandemi döneminde Covid sonrası Mis-C tablosu ortaya çıktı çocuklarda. Erişkinlerde olduğu gibi kalbi tutan bir virüs. Özellikle miyokardit (kalp kası iltihabı) başta olmak üzere, kardiyak sorunlar yaratıyor. Çarpıntı ve ateş şikayeti ile gelen birçok çocuk hastamız var. Miyokardit olasılığına karşı yakın takip gerekiyor. Yoğun bakım izlemleri gerekebiliyor çocuklarda. Covid sonrası dönemde miyokardit vakalarında artış olabilir diye düşünüyorum” dedi.