Anasayfa /  Dünya

IMF Başkanlığı için 'Lagarde' tek aday

IMF Başkanlığı için 'Lagarde' tek aday

Abone ol
Abone ol 12 Şubat 2016 00:16

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığı için yapılacak seçimde " Christine Lagarde "in tek aday olduğu belirtildi. IMF Sözcüsü Gerry Rice, Washington’daki basın toplantısında mevcut başkan Lagarde’in IMF başkanlığı için başvuruda bulunan tek isim olduğunu teyit etti. IMF başkanlığı için adaylık başvuru süreci 10 Şubat Çarşamba günü tamamlanmış oldu. IMF’nin büyük hissedarları Çin ve ABD Lagarde’in tekrar aday olmasını destekledi. ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Lagarde’in harika bir iş yaptığını söyledi. 5 yıllık başkanlığa ikinci defa başkanlık yapacak olan Fransa asıllı başkan, küresel ekonomide yaşanan yavaşlama ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin mali durumları gibi sorunlar bekliyor. Christine Lagarde, Fransa’da maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde ünlü iş adamı Bernard Tapie davasında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet Adalet Mahkemesi’nde yargılanıyor. Lagarde, ünlü iş adamı Bernard Tapie’ye 400 milyon avro tazminat verilmesi ile ilgili davada oynadığı arabulucu rolüyle suçlanıyor.

Christine Lagarde Kimdir?

Christine Madeleine Odette Lagarde 1 Ocak 1956 Paris Fransa Haziran 2007 de Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından atanan François Fillon hükümetinde Ekonomi Maliye ve Sanayi Bakanı idi. Dominique de Villepin hükümetinde Tarım Balıkçılık ve Ticaret Bakanlığı yaptı. 2009 yılında Lagarde Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü 17 kadın olarak yer aldı. Christine Lagarde New York da otel odasında bir hizmetçiye tecavüz etmeye çalışmakla suçlanan ve daha sonra istifa eden Dominique ın yerine Uluslararası Para Fonu başkanı olarak adaylığını koyduğunu açıkladı. Lagarde 28 Haziran 2011 tarihi itibariyle IMF nin ilk kadın başkanı seçilmiştir ve 5 Temmuz 2011 tarihi itibariyle göreve başlamıştır. Yaşamı Christine Lagarde Normandiya Le Havre de büyüdü. Babası Robert Lallouette bir üniversite profesörü annesi ise bir öğretmen olarak çalıştı. 19 Mayıs Haziran 2007 de Fillon hükümetinin Tarım ve Balıkçılık Bakanı oldu. 19 hükümet değişikliğinden bu yana Haziran 2007 den 2011 e kadar Ekonomi ve Maliye Bakanlığı yaptı. Lagarde Senkronize yüzme dalında Fransız milli takımının uzun bir süre üyesiydi.

Lagarde şimdiye kadar G8 Ekonomik İşler bakanı olmak üzere ilk kadın hukuk firması Baker McKenzie nin Paris bürosuna avukat olarak 1981 yılında katıldı ve tarihleri arası ilk kadın başkanı olarak tarihe geçti.

Le Havre Lagarde Lisesi nde Claude Monet de 1974 yılında mezun olduktan sonra ABD de burs Okulu Bethesda Maryland kız okuluna Haziran 2005 Mayıs 2007 tarihlerinde Villepin hükümetinde Dış Ticaret Bakan Yardımcısı oldu. İki oğlu Lagarde ve Thomas ın annesidir.

IMF nin ilk kadın başkanı Christine Lagarde bu koltuğa oturan ilk kadın oldu ABD de cinsel taciz suçlamasıyla ev hapsinde tutulan ve görevinden istifa etmek zoruna kalan Dominique Strauss Kahn dan boşalan IMF başkanlığına bir başka Fransız geldi. IMF İcra Direktörleri Kurulu ndan 55 yaşındaki yeni başkanın oybirliğiyle seçildiği açıklaması gelirken Lagarde 5 yıl sürecek görevine 5 Temmuz da başlayacak Uluslararası Para Fonu Başkanlığı koltuğunda ilk kez bir kadına emanet. ABD Rusya ve Çin gibi ülkelerin desteğini alması nedeniyle seçilmesine kesin gözüyle bakılan 55 yaşındaki Lagarde paranın patronluğu için Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens le yarıştı. Gelişmekte olan ülkelerse yine bir Avrupalı nın IMF Başkanlığı na getirilmesine karşı çıkıyordu. IMF nin eski başkanı Strauss Kahn New York ta kaldığı otelde çalışan bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Christine Madeleine Odette Lagarde KİMDİR. 1 Ocak 1956 tarihinde Fransa nın başkenti Paris te dünyaya geldi. Babası Robert Lallouette Rouen Üniversitesinde İngilizce profesörü ve annesi Nicole öğretmen olan Lagarde 1974 yılında Le Havre kentindeki Claude Monet Lisesinden mezun olduktan sonra ABD nin Maryland eyaletindeki Bethesda bölgesinde kız okuluna gitti. Hukuk mezunu Lagarde siyaset biliminde master yaptı. Lagarde ABD Kongre sinde eski ABD Savunma Bakanlarından William Cohen in asistanı olarak çalıştı 1981 yılında Uluslararası hukuk firması Baker McKenzie nin Paris bürosunda çalışmaya başlayan Lagarde 1995 yılında şirketin yönetim kuruluna girdi ve Ekim 1999 da Baker McKenzie nin ilk kadın başkanı oldu. Ekonomik İşler Bakanı olan ilk kadın unvanına sahip Lagarde Financial Times tarafından 16 Kasım 2009 tarihinde Avro Bölgesi nin en iyi maliye bakanı seçildi. Lagarde ayrıca Forbes dergisinin 2009 yılında dünyanın en güçlü kadınları listesinde 17 inci sırada yer aldı. Genç yaşlarında Fransa ulusal senkronize yüzme takımında yer alan Lagarde ın Lagarde ve Thomas Lagarde adında iki oğlu bulunuyor.

Etiketler IMF
Yorumlar