İLAÇLAR,ASTIMDA ÇOK CİDDİ ALLERJİK REAKSİYON YAPABİLİR.

 Astımlıların bilinçsiz ilaç almamasında yarar var.Aspirin ve diğer ilaçlar çok ağır astım krizine neden olabilirler.

 Astımda ilaçlara bağlı ölümde ağrı kesiciler ikinci sıradadır. Aşırı ventolin kullanımından( tablet , şurup ve nebül hava makinesi ) ölüm birinci sıradadır.Üçüncü sırada tansiyon tedavisinde kullandığımız beta blokerler vardır.

 Astımlıların %5-10 kadarında ağrı kesici allerjisi vardır.

Bunların çoğunda burunda polipte bulunur.Eskiden beri sinüzit-nezle olanlarda astım gelişirse bunlarda %90 a varan ağrı kesici allerjisi görülür.

 İlaçlarda allerjiye bağlı ölümlerden

1.sırada:Ağrı kesiciler.

2.sırada:Antibiyotikler.

3.sırada:Lokal anestezikler.Sorumludur.

İlaç allerjisinde ilaç alındıktan hemen sonra nefes darlığı krizi,yüzde kızarma ve şişme soluk borusu tıkanıklığı tansiyon düşmesi , şok gibi korkutucu bir tablo gelişir.Bu tablo 2 saat içinde genellikle oluşur.Ne kadar erken başladıysa okadar ağır seyreder.

 Tedavi genel acil astım tedavisidir.Yada gelişen allerjik duruma göre diğer allerjik belirtiler ve şok tedavi edilir.

 Ağrı kesici allerjisi,burunda polip ve astım üçlemesine SAMTER sendromu denir.

 Genellikle 40 lı yaşlarda daha sık görülür.

 Klinikte önemli bir uyarı burnunda polip ve astımlı çocukların ebeveynlerinde eğer burunlarında polip varsa astım olmasa bile onlar bir ağrı kesici allerjisi kuvvetli adayıdırlar.Uyarmak gerekli.

 Asetil salisilik asit (aspirin) allerjisi olanlar genellikle diğer tüm ağrı kesici ve romatizmal ilaçlara da allerjiktirler.Bunlarda zorda kalmadıkça ağrı kesici kullanmamak gerekli.Eğer kullanmak zorunda kalırsak mutlak allerjik ilk yardım seti ile ilgili bir doktorun yanında en az iki saat kadar kalmaları gerekir.

 Antibiyotikler diğer bir problemdir.Astımda luzumsuz yere bol miktarda antibiyotik kullanılmaktadır.Astım konusunda uzman olmayan hekimler astım ataklarına sıklıkla zatürre ya da zatürre başlangıcı tanısı koymaktadır.Sıklıkla kullanılan antibiyotikler, zaten allerjik olan astımlılarda antibiyotik allerjisinede  yol açmaktadır.Türkiye’de yeterli veri yok ama Amerika’da sadece penisilline bağlı yılda  500-1000 arası ölüm görülmektedir.

 Lokal anestezikler,astımlılarda allerjiden ölümlerde üçüncü sırada gelmektedir.Bu nedenle lokal anestezi kullanacak astımlılar,diş çekme,sünnet gibi cerrahi müdahalelerini hastane şartlarında ve doktorlarına astımları olduğunu belirterek yaptırmalarında yarar var.

 Hangi ilaç olursa olsun,Damar yoluyla,serum içinden,yada kas içi uygulamalar allerji açısından yutmaya göre çok daha ağır tablolara neden olur.Bundan dolayı astımlıların mümkün olduğu kadar ağız yoluyla alınan ilaçları tercih etmeleri allerjik reaksiyon şiddetinin azalmasını sağlar. 

Yorumlar