İLAÇ ALLERJİSİNDE NE YAPMALI?

 İlaç allerjileri tıbbi olduğu kadar sosyal sorun. Doktorlarıda çok rahatsız eden bir problem. Hastanın dişi çekilecek birçok ilaca karşı allerjisi var. Mutlaka diş anesteziklerine de olması beklenir. Doktor muayenehane şartlarında ne yapabilir? Diş çekmek isterken hastayı şokla kaybedebilir. Gerçekten doktorlar içinde zor bir problem.

 Düşünün penisilin kullanması gereken bir çocuk bakteriel endokarditi var penisillin allerjisi var ne yapacak?

 Türkiyede sağlıklı istatistikler yok.O nedenle hep amerikan verilerini kullanıyoruz.Amerikada yılda penisiline bağlı ölümler yılda 500-1000 arası.

 İlaç allerjilerinde deri testleri bazı ilaçlarda doğru netice veriyor.Bazılarında ise daha çok kafa karışıklığına neden oluyor.

İlaç allerjisi olanlar. Allerjisi olduğu ilaçları kullanmamaları gerekiyor. Doktorlarını da mutlaka reçete yazarken uyarmaları gerekiyor.

 Buna rağmen kullanacakları ilaçları bu konuyla bilgili ve acil bakım önlemi alınmış bir merkezde kullanmaları gerekiyor.En kötü ihtimalle hastane acillerinde bu ilaçları kullanmaları gerekiyor

 Ayrıca ilaç allerjisi olduğunu belirtir bilezikte acil durumlarda hataları engeller.

 Allerji testi her ilaç için ayrı,yani bir test bütün ilaçları göstermiyor.Ayrıca zaman içinde de değişebiliyor.

 Tedavide, her ilaç için ayrı duyarsızlaştırma (SİT)tedavisi var.Ama hem riskli hemde zahmetli olduğu için bu tedavinin bazı kuralları var.

 1-Uygulanacak duyarsızlaşma tedavisi yapılacak ilacın alternatifi olmaması gerekiyor.


2-Ayrıca bu ilacı ömür boyu düzenli kullanacaksa uygulanıyor.

 İlaç allerjisinde şok komaya giren hastalara mutlaka otomatik adrenalin enjektörleri reçete edilmeli,uygulama öğretilmeli ve ilaç kullanırken yanlarında bulundurmaları sağlanmalıdır.


Örnek olarak romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması) ömür boyu aspirin kullanması gerekiyor.Aspirin duyarsızlaştırma tedavisi 2-3 haftada yapılıp hasta aspirin kullanır hale geliyor.Ama devamlı kullandığı aspirini 2-3 hafta keserse yeniden kullandığında başa dönülüyor.Yani allerji tekrarlıyor.Örneğin kan sulandırıcı olarakta aspirin kullanıyoruz.Ama alternatif kan sulandırıcılar olduğu için bu hastalarda aspirin duyarsızlaştırma tedavisi yapılmıyor.

 İlaç allerjisinde yazılacak çokşey var.Ama her hastanın durumuna göre değişen özel protokoller.

 Hastalara önemli uyarı allerji olup olmadığını bilmediğiniz ilaçları kesinlikle serum içinden ya da enjeksiyon olarak almayınız.Ölüme varan problemleri davet edersiniz.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar