Anasayfa /  Güncel

İkinci cemre düştü mü? 2023 yılı cemre takvimi!

Baharın habercisi olarak kabul edilen cemrelerden birincisi 19-20 Şubat'ta havaya düştü. Ardından suya düşecek olan ikinci cemrenin tarihi merak konusu oldu. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 27 Şubat 2023 15:00

Baharın habercisi olarak kabul edilen cemrelerden birincisi 19-20 Şubat'ta havaya düştü. Ardından suya düşecek olan ikinci cemrenin tarihi merak konusu oldu. İşte detaylar...

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Arapça kökenli bir kelime olan "cemre"'nin sözlük manası kor yani ateştir. Halk arasında da sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar gelmeden hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sonrası hava, su ve toprak ısınır.

CEMRE DÜŞTÜ MÜ, NE ZAMAN VE NEREYE DÜŞECEK?

Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemreler düşmeye başlar.

CEMRE DÜŞME TARİHLERİ 2023

İlk cemre havaya düşecek. Havaya düşecek olan ilk cemre 19-20 Şubat günlerinde düşecek.

İkinci cemre suya düşecek. Suya düşecek olan ikinci cemre 26-27 Şubat günlerinde düşecek.

Üçüncü cemre toprağa düşecek. Toprağa düşecek olan üçüncü cemre ise 5-6 Mart günlerinde düşecek.

CEMRE DÜŞMESİNİN TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ

Türklerin cemreyi Arap halk takviminden ne zaman aldığına dair bir kayıt bulunmadığını fakat Kafkasya ve Anadolu coğrafyasına geldikten sonra buna kültürlerinde yer verdiğini anlatan Prof. Dr. Ekici, özellikle hayvancılıkla ilgilenen toplumlar için hava olaylarının çok önemli olduğunu vurguladı. Ekici, "Göçebe, kışa hazırlık olarak hayvanlar için sonbahardan biriktirdiği ot yığınları bitmeye yakınsa ciddi bir riskle karşı karşıya demektir. Bu nedenle halk takvimi oluşturmada, gözlemlemede eski Türklerin diğer toplumlara göre çok daha fazla bilgi birikimine sahip olduğunu düşünüyorum." dedi.

Türklerin cemreyi bin senedir takip ettiğini vurgulayan Ekici, cemrenin bahar bayramına hazırlanmak için de bir işaret olarak görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr.Ekici, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkler bunu çok sevmiş. Yazılı bir kültür oluşturmamamıza rağmen cemreyi gözlemek var halk arasında. 'Birinci cemre düştü, ikincisini bekliyoruz', 'İkinci cemre düştü üçüncüsünü bekliyoruz' ve 'Üçüncü cemre sonunda bayram yapacağız' gibi ifadeler halk arasında kullanılıyor. Azerbaycan'da nevruz öncesinde 'ahır çarşamba' kutlamaları var. Bununla cemre arasında bir örtüşme var. Bu da gösteriyor ki nevruzla cemre arasında bir ilişki kurulmuş. 21 Mart'taki nevruza ilk hazırlıklar cemrelerde yapılıyor."

Yorumlar