Anasayfa /  Politika

İBB Başkanı İmamoğlu'na hapis cezası kararı ne anlama geliyor? İşte detaylar...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yargılandığı hakaret davasında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. Şimdi kararın temyiz süreci başlayacak. Hukukçular, istinaf ve Yargıtay'daki süreçlerinden ardından kararın kesinleşmesi durumunda İmamoğlu'nun siyasi yasaklı hale geleceğini belirtiyor.

Abone ol
Abone ol 14 Aralık 2022 18:24

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar açıklandı.

İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Peki verilen ceza ne anlama geliyor, İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek mi?

Konuyla ilgili avukat Rezan Epözdemir NTV canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Epözdemir şunları söyledi:

 "TCK 53. maddesinde bir güvenlik tedbiri uygulaması var, belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakma. Fail kim olursa olsun hapis cezası varsa bir güvenlik tedbiri var. Para cezası verilseydi ya da hükmün açıklanması geri bırakılsaydı bu durumda belirli hakları yoksun bırakmaya yönelik tedbir söz konusu olmayacaktı. 1 gün bile hapis cezası olsa, hapis cezası süreci belirli hakları bırakmaktan yoksun bırakılıyor. Mahkeme benim de beklemediğim bir şekilde alt sınırdan uzaklaşmış. Bu hapis cezasının doğal sonucu belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaktır.

Sürekli süreli kamu görevi üstlenilmesinden kişi mahrum bırakılıyor. 7 gün içerisinde istinafa gidilecek. Bir fikir suçu olduğu için Yargıtay yolu da açık. yargıtay temyiz itirazlarını reddederse kesinleşmiş olacak. Karar kesinleşirse, belediye başkanlığı görevi nihayete ermiş olacak. An itibarıyla siyasi yasak diye tabir edilmesi için kararın kesinleşmesi gerekecek.

İstinaf kararı kaldırabilir veya Yargıtay kararı bozabilir. Türkiye ölçeğinde 1.5, 2 yıllık bir süreçten bahsedilir. Ama kişiye yönelik olağan dışı bir çaba olabilir mi bilmiyoruz. Ben 1,5-2 yıldan önce temyiz sürecinin bitmeyeceğini düşünüyorum. Diğer dosyalardan bir farkı olmaması lazım."

Etiketler ekrem imamoğlu
Yorumlar