Anasayfa /  Dünya

Hükümete 'Brexit darbesi' hazırlığı

İngiltere'de bir grup milletvekili, ülkenin AB'den anlaşmasız ayrılmasını önlemeye dönük yasa tasarısı hazırlarken, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasının Başkanı Bercow, tasarının bir günde yasalaşabileceğini açıkladı.

Abone ol
Abone ol 02 Nisan 2019 18:34

İngiliz Parlamentosu, ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Yvette Cooper'ın öncülüğünde hazırlanan ve 'partiler üstü' diye nitelendirilen yasa tasarısıyla ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız ayrılmasını (Brexit) önleme girişiminde bulunacak.

Cooper'ın sosyal medya hesabından paylaştığı tasarı metninin kabul edilmesi halinde, Theresa May hükümeti AB'den yeni bir uzatma talep etmeye mecbur kalacak.

Avam Kamarası Başkanı Bercow da yaptığı açıklamayla tasarının parlamentoda bir günde yasalaşmasına engel bulunmadığını bildirdi. 

'Parlamento darbesi'

Milletvekillerinin anlaşmasız Brexit'i önlemeye yönelik tasarıyı yasalaştırmaları halinde bu, hükümete karşı bir 'parlamento darbesi' diye nitelendirilebilecek.

Avam Kamarası geçen hafta ve dün yaptığı oturumlarda, aralarında Brexit'in iptali ile yeni referandumun da yer aldığı çeşitli Brexit senaryolarını oylamış ancak hiçbirine çoğunluk desteği çıkmamıştı.

May'in AB ile vardığı Brexit anlaşması da parlamentoda üç kez reddedilmişti.

İngiliz basınında yer alan kulis haberlerine göre, May anlaşmasını dördüncü kez parlamentoya sunmayı deneyebilir.

May, kendi anlaşmasının onaylanmaması halinde ülkenin AB'den anlaşmasız ayrılığının kaçınılmaz olduğunun sinyalini pek çok kez verdi.


Yorumlar