Anasayfa /  Güncel

Huggy Wuggy nedir, ne demek? Huggy Wuggy oyunu toplatıldı mı?

Son günlerde hakkında bir çok eleştiri yapılan Huggy Wuggy oyunu çocuklarda korkuya neden olduğu için satışının yasaklanması, piyasadan toplatılmasına karar verildi. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 16 Kasım 2022 01:16

Son günlerde hakkında bir çok eleştiri yapılan Huggy Wuggy oyunu çocuklarda korkuya neden olduğu için satışının yasaklanması, piyasadan toplatılmasına karar verildi. İşte detaylar...

HUGGY WUGGY NEDİR?
Huggy Wuggy oyunu, dijital bir oyun.

Oyundan örnek alınarak tasarlanan Huggy Wuggy karakterleri sadece çocukların ellerindeki peluş oyuncaklarla kalmayıp aynı zamanda kalemlikler, çantalar ve suluklar gibi bir çocuğun kullanabileceği her türlü materyalin üzerinde yer alıyor.

Huggy Wuggy, mavi, ince keskin dişli canavar ve üçgen bir kafaya sahip uzun kolları olan bir canavar olarak  biliniyor.

HUGGY WUGGY NASIL BİR OYUN?
Ticaret Bakanlığı'nca, 'Huggy Wuggy' isimli video oyun karakteri oyuncaklarının 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği' gerekliliklerini karşılamadığı için satışının yasaklanması, piyasadan toplatılması ve tüketicilerden geri çağırılmasına karar verildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketicileri sağlık ve güvenlik açısından koruyucu faaliyetler kapsamında ürün güvenliği denetimleri gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek, "Oyuncaklar da bu alanda bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan ürünlerden olup, düzenli olarak gerek imalatçı ve ithalatçı denetimleri gerekse satış yeri denetimleri ile piyasaya arz edilmiş olan ürünler kontrollere tabi tutulmaktadır. Söz konusu denetimlerde oyuncaklar Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ile uyumlu olan 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'ne göre numune alınarak analize tabi tutulmaktadır. Bu incelemeler sonucunda kimyasal, fiziksel veya mekanik açıdan yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı değerlendirilen ürünlerin toplatılması, imha edilmesi gibi yaptırımların yanı sıra firmalara idari para cezası uygulanmaktadır. Bu önlemlere ek olarak; söz konusu uygunsuz ürünlerin bilgileri www.guvensizurun.gov.tr adresinden erişilebilen Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'nde (GÜBİS) ilan edilmektedir" denildi.

Bu kapsamda 'Huggy Wuggy' adlı video oyun karakterinin oyuncaklarına yönelik denetimler gerçekleştirildiği belirtilerek, "Riskli olduğu değerlendirilen ürünlerden numune alınmıştır. Yapılan testler sonucunda 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği' gerekliliklerini karşılamadığı tespit edilen 2 ürün için 7223 sayılı 'Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu' uyarınca ürünlerin piyasaya arzının yasaklanması, piyasadan toplatılması ve tüketicilerden geri çağırılması amacıyla duyuru yapılması ile ürünleri piyasaya arz eden firmalara toplam 123 bin 600 TL idari para cezası uygulanmasına 10 Kasım 2022 tarihinde karar verilmiştir. Söz konusu ürünlerin bilgileri GÜBİS'te paylaşılmıştır. Bakanlığımızca, hassas tüketici kitlesi olan çocukların ürünlerden kaynaklanan tehlikelerden korunması amacıyla gerek önleyici tedbirler, gerekse denetimler yoluyla gerçekleştirilen çalışmalar hassasiyetle sürdürülecektir" ifadelerine yer verildi.

Oyuncak satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususların söylendiği açıklamada, "CE işareti bulunan ürünlerin satın alınması, ambalajında ve etiketinde üretici, ithalatçı bilgisinin bulunmasına dikkat edilmesi, uyarıların mutlaka okunması ve titizlikle uygulanması, çocuğun yaşına uygun ürünlerin satın alınması, 3 yaş altı oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmesi, oyuncaklardan kaynaklanabilecek risklerden çocukların korunması için önem taşımaktadır" denildi.

Yorumlar