HİÇBİR TEST KESİN ASTIMI GÖSTERMEZ.

Astım bronşiale solunum yollarımızın kronik mikrobik olmayan sıklıkla allerjiye ya da tahriş edicilere bağlı inflamatuvar (iltihabi) bir hastalığıdır.

Sıklıkla genetik eğilime bağlı tetikleyicilerle ya da  allerjik alt yapısı olanlarda bazı solunum virüsleriyle ortaya çıkar.Bu virüsler.RSV, rhinovirüs ,coronavirüs, influenza ve benzerleridir.Yoğun tahriş edici ya da allerjen solumakla da hastalık başlayabilir.

 Hastalığın en önemli özelliği özellikle başlangıç döneminde zaman zaman hastaya gelmesidir.Sonra mevsimlere bağlı ya da yaşa veya hormonal değişime bağlı uzun zaman kaybolabilir.Hastalar bu hastalıksız dönemlerde iyileştiklerini zannederler.Özellikle alternatif tıp kullananlar kullandıkları bitkilerin bu dönemde kendilerini iyileştirdi diye düşünürler.

 Bazende hastalık tamamen yerleşse bile zaman zaman kötüleşme ve iyileşme dönemleri gösterir.

Ailede astımlı ya da allerjikler varsa astım çok daha sık görülür.

Astımı direkt gösteren hiçbir test yoktur.Akciğer filmi,bilgisayarlı tomografi,manyetik rezonans (MR) astımı göstermez.

Solunum fonksiyon testlerinde basit testlerin astımda, hafif astımı göstermesi nadirdir.Ayrıca bronkodilatör testi hatta bronkoprovokasyon testleri astım lehinde bulgu verse de,astıma benzeyen birçok hava yolu hastalığında da ayni bulguyu verebilir.Yani bu üst testler astımı gösterse bile astıma özgü değildir,diğer ufak hava yolu hastalıklarından ayırd etmek gerektirir.

 Alerji testleri astımlılarda sıklıkla pozitiftir.Ama allerjisi olanların sadece üçte birinde astım gelişir.

Peki kesin astım tanısı nasıl konulur.Hastanın hikayesi,muayene bulguları ve konunun uzmanı doktor en doğru astım tanısı koyar.Diğer tüm testler ve filmler astımı desteklemek ya da astım dışı bir hastalık var mı diye araştırmak için yapılır.

 


Sonuçta astım tanısını doktor koyar.Tecrübeli bir uzman hiçbir zaman testlerin esiri olmaz. 

Yorumlar