Anasayfa /  Foto Galeri

Heyecanlandıran çalışma: Bitkiden koronavirüs aşısı...

Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, koronavirüsle mücadele için Akdeniz Üniversitesi'nde koronavirüs için aşı çalışması yaptıklarını söyledi.

Heyecanlandıran çalışma: Bitkiden koronavirüs aşısı... - Sayfa 1

Çin'in Vuhan kentinde aralık ayında ortaya çıkan koronavirüs (Kovid 19), tüm dünyayı etkisi altına aldı. Ülkeler de çeşitli önlemler alarak koronavirüsle mücadele için çalışmalar başlattı.

Heyecanlandıran çalışma: Bitkiden koronavirüs aşısı... - Sayfa 2

Türkiye'de de görülen koronavirüs vakalarının ardından Akdeniz Üniversitesi, koronavirüs aşısı için çalışma başlattı.

Heyecanlandıran çalışma: Bitkiden koronavirüs aşısı... - Sayfa 3

20 kişilik uzman ekiple birlikte çalışmalarını yürüten Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, 3 laboratuvar 1 iklim odasında 'Transient Bitki Ekspresyon Sistemi' kullanarak, yeni nesil aşı çalışmalarını yaptıklarını açıkladı. Tarlan Mammedov, aşının kısa sürede hayata geçmesini hedeflediklerini söyledi.

Heyecanlandıran çalışma: Bitkiden koronavirüs aşısı... - Sayfa 4

BİTKİDEN KORONA AŞI ÇALIŞMASI

Mammedov, bir tütün bitkisi olan Nicotiana benthamiana'nın, iklim odasında 22-24 derecede yüzde 50-60 nem seviyesinde özel formülasyon içeren gübrelerle yetiştirildiğini anlattı. Belli büyüklüğe ulaşmasının ardından bitkiye rekombinant (yeniden düzenlenme) yapılarak, proteinleri üretmesi için bitki yaprağının içine solüsyon verildiğini (infitrasyon) söyleyen Mammedov, yapraklarında protein ürettiklerini belirtti.