HEMOPTİZİ ( KANLI BALGAM )

Hemoptizi öksürürken solunum yollarımızdan kan gelmesidir. Bu bazen saf kan bazende balgamla karışık kan şeklindedir.

 Kanlı balgamın bir özelliği vardır,uzun zamandır öksüren ama doktora gitmeyen hastaları bile doktora gitmesini sağlar.Halbuki bilhassa akciğer kanserinde öksürük en az hemoptizi kadar önemli bir bulgudur.

 Ağızdan gelen kan

 1-Üst solunum yollarından ( En sık )

2-Akciğer ve bronş sisteminden.

3-Mideden gelebilir.Mideden gelen kan daha çok kusmayla gelir.Rengide kırmızı değil kahve telvesi gibi koyu renktedir.

 Akciğerden gelen kanda sıklıkla altta yatan hastalık nedeniyle gelir.Tüm akciğer hastalıkları kural olarak kanama yapmasına rağmen en sıklıkla kanama nedeni

 1-Akciğer veremi

2-Bronşektazi

3-Akciğer kanseri

4-KOAH

5-Akciğer embolisi.

En sık nedenidir.

 KOAH alevlenmeleri sık rastlanan hemoptizi nedenidir.KOAH da hemoptizi sık olmamasına rağmen KOAH lı sayısı çok fazla olduğundan en sık rastlanan neden olarak pratikte karşımıza çıkmakta.

 KOAH lılarda sigara kullanımı çok sık olduğundan bunlar zaten akciğer kanseri adayıdır.Eskiden beri KOAH lı olan hastalarda eğer kanlı balgam başladıysa hastanın akciğer kanseri olmadığını kanıtlamak gerekir.

 Kalp hastalıklarında bilhassa romatizmal kalp kapak hastalıklarında ve kalp yetersizliğinde kanlı balgam sıktır.

 Akciğerden gelen kanamalarda hasta sıklıkla kanama bölgesini tarif eder.Kanayan bölgede,ezik gibi bir ağrı yada sıcak bir şey aktığını söylerler.

 Hemoptizi olan hastalar mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.Eğer bir seferdeki kanama yarım çay bardağından fazlaysa acilen bir göğüs hastalıkları hastanesi aciline başvurması gerekir.

 Astımda hemoptizi nadir rastlanan şikayetlerdendir.

Yorumlar