Anasayfa /  Politika /  DEM Parti

Selahattin Demirtaş: “Zihniniz Ne Kadar Özgürse, Siz de O Kadar Özgürsünüz”

Der Spiegel’in sorularını cezaevinden yanıtlayan Selahattin Demirtaş, “barış süreci”nin yeniden mümkün olup olmayacağı konusunda, “AKP’den en küçük bir beklentimiz yok. AKP artık Türk ırkçısı, faşist bir zihniyetin temsilcisidir” dedi.

Abone ol
Abone ol 06 Haziran 2018 05:12

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’la röportaj yaptı. Röportajın girişinde, “HDP, iktidar partisi AKP'nin Haziran 2015'te mecliste mutlak çoğunluğu almasını engelledi. Sonuç olarak, binlerce HDP üyesi tutuklandı; Demirtaş Kasım 2016'dan bu yana ‘terör propagandası"’ iddiasıyla cezaevinde tutuluyor” denildi.

“Okumak ve yazmak insanı özgür kılar”

Der Spiegel’in avukatlar aracılığıyla cezaevine gönderdiği sorulardan bazıları, Demirtaş’ın geçen yıl yayınlanan hikâye kitabıyla ilgili.

“Seher” kitabında topladığı hikâyelerinin tamamını hücresinde ve genellikle de gece yazdığını belirten Demirtaş, bu hikâyeleri eşi Başak Demirtaş’a mektup olarak tek tek postayla gönderdiğini belirtti.

Demirtaş, “Yazmak sizin için tutukluluktan kurtulma yolu mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Zihniniz, düşünceleriniz ne kadar özgürse, siz de o kadar özgürsünüzdür. Okumak ve yazmak insanı özgür kılar. Yazmak tutukluluğumu katlanılır kılıyor.”

“8 Haziran’da yeniden mahkemeye çıkacaksınız. Eğer suçlu bulunursanız, partiniz seçimlere iki hafta kala adaysız kalacak” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bu aşamada mahkemelerin kararını verip temyiz sürecini de sonuçlandırmaları ülke tarihinde görülmemiş bir hızda bir yargılama ile mümkün olabilir ancak. Bu da bir başka büyük bir skandal olur.”

“Halk özgürlüğü kazanırsa benim de rehineliğim biter”

“Erdoğan iktidarda olduğu sürece hapisten çıkacağınıza inanıyor musunuz?” sorusuna Demirtaş’ın verdiği yanıt da şöyle:

“Halkın özgür olması benim özgürlüğümden önemlidir. Halk özgürlüğü kazanırsa benim de rehineliğim biter haliyle. Mesele bizim için kişisel değil, toplumsaldır; hukuki değil siyasidir. Ömrüm boyunca içeride kalacağımı bilsem de özgürlük, demokrasi, barış mücadelesinden asla vazgeçmem.“

“AKP’den en küçük bir beklentimiz yoktur”

2013-15 arasında yürütülen “barış süreci” gibi bir girişimin hâlâ mümkün olup olmadığı konusundaysa Demirtaş, “Biz kendimiz iktidara gelip Kürt sorunu dahil bütün sorunları demokrasi çerçevesinde çözeceğiz. AKP’den en küçük bir beklentimiz yoktur. AKP artık Türk ırkçısı, faşist bir zihniyetin temsilcisidir” dedi. (ŞA)


Yorumlar