Anasayfa /  Popüler

Kedi ve köpek besleyenler dikkat! Kediniz köpeğiniz bu bitkileri kesinlikle yememeli

Kedi ve köpek besleyenler dikkat!.. Kediniz ve köpeğiniz her an ölümcül düzeyde zehirlenebilir. İster evde ister park ve bahçelerde kesinlikle kedinizin veya köpeğinizin bu bitkileri yememeleri gerekli..

Abone ol
Abone ol 29 Ekim 2018 00:26

Kedi ve köpek besleyenler dikkat!.. Kediniz ve köpeğiniz her an ölümcül düzeyde zehirlenebilir. İster evde ister park ve bahçelerde kesinlikle kedinizin veya köpeğinizin bu bitkileri yememeleri gerekli.. 

İşte kedi ve köpeklerin kesinlikle yememesi gereken bitkiler

Evinizde bu gıdaları kedi veya köpeğinize kesinlikle vermeyin



Özellikle evde beslenen kedi ve köpeklerde soğan, sarımsak, yeşil soğan, pırasa, vb bitkiler toksik etkilidir. Bu türler içerisinde özellikle soğan kedi ve köpekler dahil birçok evcil hayvan türünde hemolitik anemiyi uyaran toksik maddeler içermektedir.





Kedilerde özellikle de iştahsızlık sorunu nedeniyle yem tüketmeyenlerde iştahlarını uyarmak amacıyla çocuk mamalarının kullanılması ve bu mamaların soğan mamüllerini içermesi zehirlenme vakalarının ortaya çıkmasına neden olur .



Kalanşo bitkisi

Halk arasında “Kalanşo bitkisi” olarak bilinen “Kalanchoe” ev ve ofis ortamında yetiştirilen bir süs bitkisidir. Bitkinin yapısında bulunan kardiyak glikozitlerden ötürü evcil hayvanlar için toksik etki gösterir.



Bu bitkinin özellikle çiçekleri tohum, yaprak ve köklerine nazaran daha fazla miktarda glikozid içermekte olup, evde beslenen köpek ve kediler için risk oluşturmaktadır. Kalanşo bitkisi yapısında bulunan,bryotoxins, bryophyllins ve bersalgenin gibibufadienolide bileşiklerinden dolayı özellikle toksiktir.



Atkestanesi



Atkestanesi bitkisiyle olan zehirlenmelere çoğunlukla kestanelerin olgunlaştığı sonbahar aylarında rastlanılmaktadır. Özellikle yavru köpekler yere düşen meyvelerle oynarken kazara bu meyvelerin alınmasıyla zehirlenebilirler.





Zehirlenmede rol oynayan madde “Aeskulin” olarak adlandırılan nörotoksik glikozidik saponindir. Ayrıca yapısında aeskin vefrangula etken maddeleri de bulunur. Bu maddeler yapraklar başta olmak üzere tüm bitki kısımlarında mevcuttur.



Koma, depresyon, ishal, aşırı susama, kusma, kaslarda tik benzeri hareketler, halsizlik ile bazı durumlarda ölüm olayları dikkati çeker.



Tespih Ağacı (Melia Azedarach)



Ülkemizde süs ağacı olarak yetiştirilir. Saponinler, alkaloidler (Azadiraktin, Margosin, Mangrovin) ve tetranortripenler (Meliatoksinler) gastroenterik ve sinirsel etkilerden sorumludur.



Bitkinin bütün bölümleri zehirlidir ve özellikle meyvelerin yenilmesiyle zehirlenme meydana gelmektedir. 100 g kadar az miktarda ki meyveleri bile zehirlenmeye yol açmaktadır.





6 – 8 adet meyve mide bulantısı, spazm ve ölümlere yol açmaktadır. Genelde kusma, kabızlık, kanlı ishal ve gibi belirtiler göstermektedir. Özel bir tedavisi yoktur.



Bu bitki, süs bitkisi olarak hayvanat bahçeleri, çiftlikler, barınaklar gibi hayvanların doğal yaşam alanlarında zehirlenme riskinden dolayı tercih edilmemelidir .



Hint Yağı Ağacı (Ricinus Communis)



Bitkinin yayılışı Ba ve Güney Anadolu olarak belirlenmiştir. Risin meyvelerin kabuk kısmında bulunan bir toksoalbumin, suda çözünebilen bir glikoproteindir ve bitki kökenli zehirli bileşikler arasında en zehirli olanlarındandır.





Bitkinin bütün bölümleri ve özellikle çekirdekleri zehirlidir.



Sütleğengiller (Euphorbia spp.)



Türkiye’de 60 türü vardır ve tüm bölgelerde rastlanmaktadır . Zehirlenmeye sebep olan etken madde Forbol Ester olarak belirlenmiştir. Zehirli madde bitkinin her bölümünde bulunmaktadır.





Kurutma ve soldurma bitkinin zehirliliğini azaltmamaktadır. Bitkinin özsuyu ile temas, şiddetli tahriş meydana getirir. Çekirdekleri ve diğer kısımları purgatif etkiye sebep olmaktadır. Ağzın ve sindirim kanalının bazen hemorajik ve ishalli şiddetli irritasyon meydana gelmektedir.



Atatürk Çiçeği



Bir süs bitkisi olan ve kırmızı renkli çiçeklerinin açtığı dönemde zehirli etkisi ortaya çıkan Atatürk çiçeği yapısında bulunan diterpen esterleri nedeniyle toksiktir.







Bitkinin yaprak ve tohumları sütlü bir madde içerir ki, bu madde temas ettiği yüzeylerde irritasyona neden olur. Kedi ve köpeklerde orta derecede bir etkiye sahip olup, bitkinin tüm kısımları toksik olarak etkiyebilmektedir.

Yasemin Çiçeği



Yasemin bitkisiyle olan zehirlenmeler özellikle köpekler için önemlidir. Bitkinin tüm kısımları “gelsemium” olarak adlandırılan toksik bir alkaloid içermekle birlikte köpekler değişik bitki kısımlarını yiyerek zehirlenirler.





Kaslarda güçsüzlük ve paralizler ilkbulgular olmakla beraber daha sonra titremeler, güç solunum, görüş bozuklukları, iştahsızlık, kusma, kilo kaybı, yürüyüş anormallikleri ve şiddetli olgularda ölümlerle karşılaşılabilir.



Yüksükotu bitkisi



Yüksükotu bitkisi birçok bahçede yetiştirilen bir süs bitkisi olup, özellikle küçük ev hayvanlarının yaşadığı bölgelerde mevcut ise dikkatli olunmalıdır.





Bitki doğal olarak yapısında bulunan ve kalbi etkileyen toksinleresahiptir. Bu toksinler kardiak glikozid toksinler olarak bilinirler.


Yorumlar