Anasayfa /  Dünya

Havai fişek pazarında patlama ölü sayısı artıyor

Meksika'nın başkenti Mexico City'deki bir havai fişek pazarında meydana gelen patlamada en az 29 kişinin öldüğü bildirildi. 

Abone ol
Abone ol 21 Aralık 2016 11:51

Meksika'nın başkenti Mexico City'deki bir havai fişek pazarında meydana gelen patlamada en az 29 kişinin öldüğü bildirildi. 

Kentin 32 kilometre dışındaki San Pablito hava fişek pazarındaki patlamada 60 kişinin de yaralandığı belirtildi. 

Olay yerinde çekilen görüntülerde, pazardan dumanlar yükseldiği görülüyor ve patlayan havai fişekler duyuruluyor. 

Henüz doğrulanmamış haberlere göre patlamada ölü sayısı daha yüksek.

Meksika Kızılhaç'ı olay yerine 25 ambulansın gönderildiğini açıkladı. 

Halka bölgeden uzak durmaları ve yolları açık tutmaları çağrısı yapıldı. 

Eyalet Valisi Eruviel Avila, başlıca önceliklerinin yaralıların tedavisi olduğunu ve olay yerine yetkililerin yollandığını söyledi.

Havai Fişek pazarındaki patlama anı böyle görüntülendi





Havai Fişek Nedir? Havai Fişek Nasıl Yapılır?

Havai fişekler estetik ve eğlence amaçlı kullanılan düşük patlayıcı güçlü piroteknik aygıtlardır. Havai fişeklerin en yaygın kullanıldığı alan havai fişek gösterileridir. Bir havai fişek olayı (havai fişek gösterisi ya da piroteknik gösteri de denir) havai fişeklerin ürettiği efektlerin gösterisidir. Ayrıca pek çok yerde havai fişek gösterisi yarışmaları da yapılmaktadır. Havai fişeklerin değişik formlarının ortak özelliği ışık, ses, duman çıkarmaları ve havada hareket edebilmeleridir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor, gümüş renkli kıvılcımlar ve renkli alevler çıkarmak için tasarlanabilirler. Havai fişek gösterileri, dünyanın değişik noktalarında ki değişik kültürlere ve değişik dini kutlamalara göre dağılım gösterir.

Havai fişekler antik Çin’de 2000 yıl kadar önce şeytani ruhların kovulması amacıyla, karabarutun icadının bir uzantısı olarak keşfedilmiştir. Çin yeni yılı ve ilkbaharın ortasındaki Ay Festivali etkinlikleri havai fişek gösterilerini kesin olarak görebileceğiniz önemli organizasyonlar arasındadır. Çin dünyadaki en büyük havai fişek üreticisi ve ihracatçısıdır.

Havai fişekler genelde rolünü üstlendiği yere göre sınıflandırılırlar. Yerde ve havada patlayanlar gibi. İkinci bir sınıf şekli ise itici güçlü olanlar (gökyüzü roketleri) veya gökyüzüne bir kovan yardımı ile fırlatılanlar (gösteri fişekleri). Bunun gibi pek çok sınıflandırma biçimi vardır.

Havai fişeklerin en yaygın özelliği kâğıt veya mukavva bir tüp veya kaplama içerisine doldurulmuş kolay tutuşabilen (piroteknik yıldızlar) malzeme içermeleridir. Pek çok tüp veya kutucuk, tutuşturulduğunda çeşitli şekil ve renkte kıvılcım çıkartmak için birleştirilir. Gökyüzü roketleri her ne kadar ilk olarak savaş amaçlı kullanılmış olsa da havai fişeklerin en yaygın şeklidir. Her ne kadar gösteri fişekleri ticari havai fişek gösterilerinin bel kemiği olsa da bunların daha küçük çaplı ve herkesin kullanabileceği şekilleri de Türkiye'de mevcuttur.

Havai Fişek Gösterisi (İzle)







bbctürkçe


Yorumlar