Anasayfa /  Hava durumu

Meteoroloji hava durumu tahmini: Kar yağışı ne kadar sürecek

Geldi geliyor derken bir anda bastıran kar yağışı, yurdun dört bir yanını beyaza bürüdü. Meteoroloji'den yapılan uyarılar ne diyor?

Abone ol
Abone ol 05 Ocak 2019 18:49

Çocuklar kar yağışına en çok sevinenler oldu. Hafta sonu tatillerinde karla oynayan çocukların mutluluğu yüzlerinden okunuyor. Bunun yanında yolda kalan araçlar ise kar yağışının hayatı zorlaştırdığını gösteren madalyoınun diğer yüzü oldu.

Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre; ülke genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kıyı Ege, Akdeniz kıyıları, Karadeniz kıyı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu'nun güneyinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; Adana'nın doğu, Kahramanmaraş'ın batı ilçeleri ile Hatay ve Osmaniye çevrelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak, Trakya kesimi ile Çanakkale çevrelerinde yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.

Hava sıcaklığında yurt genelinde önemli bir değişiklik olmayacağı belirtilen açıklamada; iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin altında, doğu kesimlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği belirtiliyor.

"METEOROLOJİ BİZİ KANDIRIYOR GİBİ"

Kocaeli’nin yüksek kesimleri, kar yağışı ile beyaza büründü. Kocaeli’de geçtiğimiz hafta etkisini hissettiren kar yağışı bugün sabah saatlerinden itibaren tekrar başladı. Kar yağışıyla Kartepe ve Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi beyaza büründü.

Kar yağışının kentin yüksek kesimlerinde etkili olduğunu duyduklarında eğlenmek için Kocaeli Kent Ormanı’na gelip karın tadını çıkarttıklarını söyleyen Mümine Yalçınsoy, "İzmit kent merkezinden geliyoruz. Orada kar yağmadı, biz kara geldik. Çocuklar eğlenmek istediler. Biz de geldik. Sürekli kar yağacak diyorlar ama sanki Meteoroloji bizi kandırıyor gibi. Çünkü biz kar yağışını çocuklarla birlikte merakla bekliyorduk. Yağmayınca biz de buraya geldik" dedi.

UZUNKÖPRÜ BEYAZA BÜRÜNDÜ

Trakya'dan gelen soğuk ve karlı hava Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde de etkili kar yağışı ile şehri beyaza bürüdü. Beyaza bürünen Uzunköprü’de kartpostallık görüntüler oluştu. Vatandaşlar kar yağışını sevinçle karşıladı. Hava sıcaklığının sıfır derece ölçüldüğü Uzunköprü'de, kar yağışının akşam saatlerinde kenti terk etmesi ve yerini soğuğa bırakması bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, özellikle kent merkezinde gece saatlerinde hava sıcaklığının eksi 9 derecelere kadar düşmesinin beklendiğini belirtirken, buzlanma ve don olaylarına karşı vatandaşları uyardı.

"HAYATI ZORLAŞTIRACAK BİR YAĞIŞ BEKLEMİYORUZ"

Meteoroloji Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Alper Akçakaya, kentte hava sıcaklığının düşeceğini ve aralıklarla kar yağışının devam edeceğini söyledi. Akçakaya, Afyon'da önümüzdeki hafta içeresinde Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı günü yağışlı bir sistemin etkisi altında olacağını ve yağışların genellikle kar yağışı şeklinde görüleceğini belirtti. "Uyarıyı gerektirecek bir yağış beklentisi içerisin de değiliz" diyen Akçakaya, "Geçtiğimiz haftalarda mesela bir gecede 20 santimetre yağış aldık. O zaman bile hayatı çok böyle zorlaştırıcı bir şekilde olmadı" dedi.

SİLİVRİ'DE KAR YAĞIŞI YOĞUN

Meteoroloji'nin kar uyarılarının ardından gelen kar, Silivri’de de etkili oluyor. İlçede kendisi gösteren kar özellikle Büyüksinekli köyü ve çevresini beyaza bürüdü. Evlerinin çatıları ve çam ağaçlarının üzerileri karla kaplandı.

VAN'DA YOLLAR KAPANDI

Van’da etkili olan kar yağışı, ve tipi nedeniyle Başkale’de 15, Gürpınar ilçesinde ise 10 olmak üzere toplam 25 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte sis ve pus olayı görüleceği tahmin ediliyor. Bu gece gerçekleşen en düşük sıcaklıklar; Van’da eksi 1, Bitlis’te eksi 1, Hakkâri’de eksi 8 ve Muş’ta 1 derece olarak ölçülmüştür. Günün en yüksek sıcaklıkları ise Van’da 4, Bitlis’te 2, Muş’ta 5 ve Hakkâri’de 0 derece olması beklenmektedir. Bölgemiz genelinde buzlanma olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

MUĞLA'NIN YÜKSEK KESİMLERİNE DE YAĞDI

Muğla’nın Seydikemer ilçesinin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Vatandaşlar kartopu oynayarak karın keyfini çıkardı. Gece başlayan kar yağışı yayla Eldirek, Temel, Bekçiler, Bayır, Seki, Doğanlar, Yayla Ceylan, Yayla Patlangıç, Yayla Karaçulha ve Dont mahallelerinde etkili oldu. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Seydikemer Belediyesi ekipleri, mahallelere ulaşımı sağlayan yollarda biriken karları gün boyu temizledi. Fethiye - Antalya karayolu kar yağışı nedeniyle ulaşımın aksamaması için Karayolları ekiplerde, tuzlama ve kürüme çalışmasını sürdürüyor.

KAR YAĞDI AMA LEYLEK YÜKSEKOVA'YI TERK ETMEDİ

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin Akalın köyüne ilkbahar mevsiminde gelen ve sonbaharda göç edemediği için bölgeden ayrılamayan leylek, kış mevsimi nedeniyle zor günler yaşıyor. Yüksekova’ya 2 kilometre uzaklıkta bulunan Akalın köyü sakinleri, ilkbaharda köyde bulunan bir evin bacasına yuva yapan ve sonbaharda göç edemeyen leylek için yardım bekliyorlar.

MALKARA'DA KAR KALINLIĞI 20 CM OLDU

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde son 2 gündür yoğun kar yağışı ve şiddetli fırtına etkisini sürdürürken, kar kalınlığı 20 santimetreye kadar ulaştı. Edirne'nin Keşan ilçesinde de sabaha karşı başlayan kar yağışı etkisini sürdürüyor.


Yorumlar