Anasayfa /  Hava durumu

Meteoroloji'den don ve buzlanma uyarısı! Siyah buz (kara buz) riskine dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son değerlendirmelere göre ülkemiz bu hafta Karadeniz üzerinden gelen soğuk havanın etkisine giriyor ve hava sıcaklıkları  hissedilir derecede azalıyor. Meteoroloji kara buz riskine karşı tedbirli olunması gerektiğini bildirdi.

Abone ol
Abone ol 12 Kasım 2018 22:05

Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre; yarın (13.11.2018 Salı) yurdun kuzey kesimlerinin, çarşamba gününden itibaren yurt genelinin Karadeniz üzerinden gelen soğuk havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor. Mevsim normallerinin altına düşek olan hav acıaklığı beraberinde siyah buz tehlikesini de getiriyor. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır.

Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol “siyah buz” olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. İşte bu ölümcül düzeyde kazalara sebep olabilir. Gün ağardı, yollar temizlendi diye gaza basmayın! Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır. Peki don ve buzlanma ve beraberinde gelen siyah buz tehlikesine karşı ne yapmalısınız? Ayrıntılar özel haberimizde.. 

Sıcaklık 6-12 derece düşecek

Mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının hissedilir derecede (6-12 derece) azalarak mevsim normallerinin altına inmesi bekleniyor.

Soğuk havayla birlikte, Karadeniz bölgesinin yüksek kesimleri, İç Anadolu’nun kuzey ve doğusunun yüksekleri ile Doğu Anadolu bölgesinin kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar yağışları görüleceği tahmin ediliyor.

Bu haftanın ikinci yarısında en yüksek hava sıcaklıklarının;

Erzurum’da 1-2,

Ankara’da 6-7,

İstanbul’da 9-10,

İzmir’de 11-12,

Antalya ve Adana’da 16-17 derecelere, gece en düşük sıcaklıkların ise yurdumuzun iç kesimlerinde 0 derece ve altına düşmesi bekleniyor.

Meteoroloji duyurdu: Kar geliyor

Meteoroloji, haftalık hava durumu raporunu yayınladı. Buna göre, salı günü Bayburt, Erzurum, Kars ve Ardahan’a kar yağacak.

Buzlanma ve don olabilir

Meteoroloji yaptığı açıklamada ani sıcaklık düşmesinin yaratabileceği buzlanma ve don olayına karşı  karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini bildirdi.

Buzlanma ve don olayından korunmak için

Ağır kış şartları, şiddetli kar yağışı, kuvvetli ve hamleli rüzgarlarla birlikte dondurucu hava şartları oluştuğunda Buzlanma ve Don olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayımlar.

Ayrıca hava sıcaklığının 0 °C nin altına düşmesi sonucu donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken tipi meteorolojik olaylar yollar, caddeler, ağaçlar, binalar ve kablolar (elektrik, telekomünikasyon) üzerinde buz tabakası oluşturmaktadır.




Yerel yöneticiler ve ilgili kurumlar meteorolojik uyarıyı dikkate almalıdır.


Soğuk havanın rüzgarla birlikte insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde üşütücü ve dondurucu etkisi vardır. Dikkatli olunmalıdır.


Bitkilerin mevsime bağlı olarak kritik düşük sıcaklık eşikleri vardır. Bu sıcaklıklar dikkate alınmalıdır.







Don ve Buzlanma Başlangıcı: Hava sıcaklığı 0°C nin altına düştüğünde


Kuvvetli Don ve Buzlanma: Hava sıcaklığı

Etiketler Siyah buz kara buz
Yorumlar