Anasayfa /  Hava durumu

Manisa ve çevresine 'fırtına' uğrayacak mı? Tropik fırtına öncesi neler yapılmalı?

Türkiye'nin batı kıyılarını yarın sabahtan itibaren etkilemesi beklenilen Orta Akdeniz'de oluşan tropik fırtınanın hareket yönünün değiştiği ve Mora Yarımadası'ndan Ege Denizi üzerine kadar gelmesi ve şiddetini kısmen azaltarak kuzeye yönelmesinin tahmin edildiği bildirildi. Peki tropik fırtına öncesi neler yapılmalı ve Manisa ve çevresine fırtına uğrayacak mı? İşte bölge de yapılan çalışmalar ve meteorolojiden yapılan açıklamalar...

Abone ol
Abone ol 30 Eylül 2018 13:28

Türkiye'nin batı kıyılarını yarın sabahtan itibaren etkilemesi beklenilen Orta Akdeniz'de oluşan tropik fırtınanın yön değiştirmesine rağmen her ihtimali göz önünde bulunduran ilgili kurumlar gerekli önlemleri alarak hazır bekliyor. Manisa ve çevresinde olası bir fırtına durumu için hazırlıklarını tamamlayan ekipler vatandaşları bilgilendirmeyi de unutmadı. Mat Manisa ( Manisa Telsiz Radyo Amatörleri ve Arama Kurtarma Derneği ) sosyal medyadan yaptığı açıklamada: "Bölgemizi etkisi altına alacak olan Tropik Fırtına ve yağışlara karşı oluşabilecek Acil Durumlara karşı bölgemizdeki Acil Durum ekipleri ile birlikte YM3EMA Acil Durum istasyonumuz ve 112 AÇM ve Demirci ilçemizde kurulan mobil istasyonumuzda tropikal sisteminin yurdumuzu terk edene kadar 7/24 konuşlanmaya başlanmıştır. İlimizde kurulu olan VHF UHF ve Dış ağa bağlı Dijital Rölelerimizde tüm üyelerimiz ve Amatör Arkadaşlarımız ile olabilecek olumsuzluklara karşı beklemeyiz" dedi.

Tropik fırtına öncesi neler yapılmalı?

Olası bir tropik fırtına öncesi neler yapılmalı? İşte AFAD'ın sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımda fırtına öncesi yapılması gerekenler hakkında vatandaşlar bilgilendiriliyor...

Meteoroloji'den ''acil'' kodlu uyarı! Fırtına ne zaman dinecek?

Türkiye'nin batı kıyılarını yarın sabahtan itibaren etkilemesi beklenilen Orta Akdeniz'de oluşan tropik fırtınanın hareket yönünün değiştiği ve Mora Yarımadası'ndan Ege Denizi üzerine kadar gelmesi ve şiddetini kısmen azaltarak kuzeye yönelmesinin tahmin edildiği bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Türkiye'nin kıyı Ege kısımları ile Marmara'nın batısında etkili olması beklenen tropik fırtına ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'nin batı kıyılarını yarın sabah saatlerinden itibaren etkilemesi beklenilen Orta Akdeniz'de oluşan tropik fırtınanın; bugün yapılan son tahminlerde hareket yönünün değiştiğini ifade eden Coşkun, "Mora Yarımadası üzerinden Ege Denizi üzerine kadar gelmesi ve şiddetini kısmen azaltarak kuzeye yönelmesi tahmin ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Coşkun, bu nedenle Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege'de beklenilen rüzgarın şiddeti ve yağış miktarının bir miktar azalmasının öngörüldüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Muğla, Aydın, İzmir ve Balıkesir'in batı kıyı ilçeleri, Çanakkale ve Edirne'de pazar günü rüzgar hızının 70-90 km/saat, yağış miktarının ise metrekareye 50-75 kg civarında gerçekleşeceği, ancak Ege Denizi'nde açıklarda rüzgar hızının 100 km/saat ve üzerinde eseceği, yağışın ise metrekareye 100 kg üzerinde meydana geleceği tahmin ediliyor.

Bu tür fırtınaların, yön ve şiddeti değişebildiğinden Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz tarafından anlık olarak takip edilmektedir. Özellikle çiftçilerimize, denizcilerimize, balıkçılarımız ve bölgedeki vatandaşlarımız ile yetkililere; yaptığımız uyarıları takip etmelerini, dikkatli ve tedbiri elden bırakmamalarını öneriyoruz."

METEOROLOJİ'DEN ACİL KODLU UYARI

Habertürk'ün haberine göre; İşte Meteoroloji tarafından yapılan uyarı:

 "Kuzey Ege'de Pazar günü (30.09.2018) günün ilk saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğudan, öğle saatlerinden itibaren güneyi doğu ve güneydoğudan 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına, kuzeyinde 9 (90 km/sa) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın; Pazartesi günü (01.10.2018) öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Güney Ege'de güney ve güneydoğudan, güneyi güneybatıdan esen rüzgarın, Pazar günü (30.09.2018) sabah saatlerinde 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi tahmin edilmektedir. Fırtınanın; Pazar günü (30.09.2018) öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir.Marmara'da kuzey ve kuzeydoğudan esen rüzgarın Pazar günü (30.09.2018), sabah saatlerinden itibaren etkisini artırarak 5 ila 7 (40-60 km/sa) kuvvetinde fırtınamsı rüzgar, yer yer 8 (75 km/sa) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın; Pazartesi günü (01.10.2018) günün ilk saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir."

İSTANBUL'DA TOPRAK KAYMASI: AĞAÇLAR YOLLARA DÜŞTÜ

Beykoz'da etkili olan şiddetli yağış su baskınlarına neden oldu, toprak kaymaları meydana geldi. Toprak kayması sonucu bazı ağaçlar yollara düştü. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin, ağaçları kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Tepetarla Caddesi'ndeki bir binanın üzerine yıldırım düşmesi sonucu yangın çıktı. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, yangını söndürürken, soğutma çalışmaları sürüyor.

Yoğun yağış nedeniyle Elmalı Deresi de taştı.


Yorumlar