Anasayfa /  Hava durumu

Kırbaç Kasırgası son durum! İşte Yunanistan kasırga fotoğrafları...

Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtına önce Yunanistan'a uğradı. Yunanistan'da ''Zorba'' ismi verilen kasırga nedeniyle pek çok tedbir alındı, bazı okullar tatil edildi. Kırbaç Kasırgası son durum ne? Kırbaç Kasırgası Türkiye'ye uğrayacak mı? İşte Yunanistan kasırga fotoğrafları...

Abone ol
Abone ol 29 Eylül 2018 14:57

Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtına önce Yunanistan'a uğradı. Yunanistan'da ''Zorba'' ismi verilen kasırga nedeniyle pek çok tedbir alındı, bazı okullar tatil edildi. Kırbaç Kasırgası son durum... İşte Yunanistan kasırga fotoğrafları... 

Hava koşullarının kötü olduğu Yunanistan'da bugün öğleden sonra kasırganın tam anlamıyla kendini göstermesi bekleniyor. ''Zorba'' ismi verilen kasırganın öncelikli olarak Mora Yarımadası kıyılarında görülmesi bekleniyor. 

Ülkenin güney kesimlerini etkisi altına alacak şiddetli rüzgar ve yağışların iki gün boyunca etkili olması bekleniyor. Mora'nın güney sahilleri ve Girit'te ise hızı saatte 100 kilometreye yaklaşacak fırtına nedeniyle 11 metreyi bulan dalgaların oluşacağı tahmin ediliyor.

Başkent Atina'nın da içinde bulunduğu Attiki bölgesi, Mora Yarımadası'ndaki birçok bölge ve İyonya Adaları'nda okullar cuma günü tatil edildi, gemi seferleri de iki gündür yapılamıyor.

AĞAÇLAR DEVRİLDİ, ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANDI

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatından (Eurocontrol) yapılan açıklamada, hızı 120-150 kilometreye ulaşması beklenen rüzgar nedeniyle Yunanistan ve adalara uçuşlara ilişkin uyarıda bulunuldu.

Yunanistan'da çarşamba gününden bu yana devam eden kötü hava koşulları nedeniyle deniz seferlerindeki aksamaların yanı sıra pek çok kentte binaların çatıları zarar görmüş, ağaçlar devrilmiş ve elektrik kesintileri yaşanmıştı.

“Ksenofon” adındaki kötü hava koşulları, şiddetli rüzgârlar ve bu dönem için alışılmamış düşük ısı düzeyi ile ülkeyi sarmış durumda. Limanlarda tekneleri deviren, ağaçları söken 10-11 bofor şiddetindeki rüzgâr, Attika başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde dün okulların kapalı tutulmasına neden oldu.

BEKLENEN KASIRGA SON DURUM...

Yunanistanın üzerinden Türkiye'ye geçmesi beklenen tropik kasırga, İon Denizinin doğusunda belirmeye başladı.

 

Ayrıca Ksenofon adındaki kötü hava koşulları, şiddetli rüzgârlar ve bu dönem için alışılmamış düşük ısı düzeyi ile ülke genelinde sorunlar yaratmaya devam ediyor.

 

Atina Meteoroloji Merkezi'nin açıklamalarına göre, günün ilerleyen saatlerinde Attikanın güneyini ve güney doğusunu etkileyecek olan Zorbas, Cumartesi öğle saatlerinde Yunanistanın güneybatısına kayacak ve Peloponez ile Giriti saracak. Kasırga, Pazar günü Ege Denizine, daha sonra da Türk sahillerine ulaşacak.

Batı ve kuzey Girit ile güney Peloponez arasında ve Kiklades Adalarında meydana gelecek olan dalga yüksekliğinin 11 metreyi aşması bekleniyor. Atina Meteoroloji Merkezi Müdürü Kostas Laguvardos şimdilik vatandaşların endişe etmemelerini, devlet mekanizmasının tetikte olduğunu, kasırganın Attikayı Cumartesi akşamı etkileyeceğini söyledi.

 

Devlet televizyonunda konuşan Patra Üniversitesi Fizik profesörü Andreas Kazantzidis, Akdeniz çevresinde bu tür doğa olaylarına daha sık tanık olacağımızı, deniz ısısının arttığını, önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. 

KASIRGA YÖN DEĞİŞTİRDİ

Yapısı itibariyle yönünü kestirmenin çok zor olduğu hava sistemi yurdumuza yaklaşmaya devam ederken en çok merak edilen konu, ilk ve en kuvvetli olarak hangi şehrimize geleceği, nasıl etkiler oluşturacağı. Bu konuda tahmin sistemlerinin son senaryolarına göre kasırganın Mora’dan geçerek etkisini kısmen kaybedip Ege Denizi’nde kuzeye doğru ilerlemesi bekleniyor. Yeni senaryoya göre hava sisteminin Çanakkale, Edirne dolaylarında etkili olabileceği tahmin ediliyor. Ancak değişken bir rota izleyen hava sistemi için son gelişmeler yakından takip edilerek önlemlerin elden bırakılmaması gerekiyor.

Kasırganın yön değiştirmesi tehlikenin ortadan kalktığı anlamına gelmemekle birlikte vatandaşlar, şiddetli yağış ve rüzgarın daha büyük hasarlara da sebep olabileceğini bu nedenle gereken tedbirlerin muhakkak alınması gerektiği konusunda uyarıldı. (egehaber)


Yorumlar