Anasayfa /  Foto Galeri

Hangi pekmez neye iyi geliyor? Pekmez çeşitleri ve faydaları nelerdir?

Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geleni de var, boğaz ağrılarını gidereni de. Hangi pekmez çeşidi hangi özellikleriyle öne çıkıyor? İşte Pekmez çeşitleri ve faydaları

Hangi pekmez neye iyi geliyor? Pekmez çeşitleri ve faydaları nelerdir? - Sayfa 1

Hangi pekmez neye iyi geliyor? Pekmez çeşitleri ve faydaları nelerdir?

Hangi pekmez neye iyi geliyor? Pekmez çeşitleri ve faydaları nelerdir? - Sayfa 2

Uzmanların alternatif tedavi yöntemlerinde sıkça başvurduğu pekmez geleneksel mutfağımızda yüzyıllardır tüketiliyor. Ülkemizde de birçok farklı çeşidi bulunan pekmez faydaları nedeniyle şifa niyetine tüketilen besinlerin başında geliyor. Peki özellikle kansızlık sorunu olanlara önerilen, sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırmak için tüketimi tavsiye edilen bu şifalı besin nelere iyi geliyor? Hangi pekmez çeşidi hangi özellikleriyle öne çıkıyor? 

K

Hangi pekmez neye iyi geliyor? Pekmez çeşitleri ve faydaları nelerdir? - Sayfa 3

Pekmezin faydaları nelerdir?

Kan yapıcı etki gösterdiği bilinen pekmez besin değerleri açısından yüksek içeriği sayesinde vücut direncini artırarak pek çok hastalığa karşı koruyucu görev görüyor. Farklı meyvelerin ezilip kaynatılması sonucunda elde edilen pekmez hazırlandığı meyvenin tüm vitamin ve minerallerini içeriyor. Etkili bir antioksidan deposu olan besinin aynı zamanda kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruduğu, karaciğeri temizlediği, öksürüğü kestiği ve hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırdığı düşünülüyor.

Pekmez aynı zamanda güçlü bir demir deposu. Öyle ki günde bir kaşık pekmez vücudun ihtiyaç duyduğu demirin yaklaşık %20’sini karşılamaya yetiyor. Zengin demir içeriği sayesinde kansızlığın önlenmesine ve vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasına destek oluyor. Tüm bunların yanı sıra beyin ve kas fonksiyonlarını desteklerken cilt sağlığını koruyor. Bazı araştırma sonuçları da pekmezdeki polifenol maddesinin obezite riskini azalttığını ve kilo alımını yönetmeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Son olarak şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan yapılan tamamen doğal içerikli pekmez tansiyonu dengeleyici bir özelliğe de sahip.

Hangi pekmez neye iyi geliyor? Pekmez çeşitleri ve faydaları nelerdir? - Sayfa 4

Pekmez çeşitleri nelerdir? 

Pekmezin genel özellikleri bu şekilde olsa da her bir pekmez çeşidinin ana maddesi farklı olduğundan etkileri de farklılık gösteriyor. İşte pekmez çeşitleri ve etkileri: