HANGİ ALLERJİKLER COVİD AŞISI OLABİLİR?

 Yapılan çalışmalarda toplumun üçte biri allerjik. Bu üçte bir allerjik insanların yaklaşık üçte birinde allerjik hastalıklar gelişiyor. Allerjik hastalıklarda çok basit allerjiden anafilaksie kadar çok yoğun bir yelpazeyi kapsıyor. Aynı beyazla siyah gibi arada binlerce gri tonu elde edebiliriz. Hafif vakalar beyaza yakın ağır vakalar ise siyaha yakın klinik tablo verirler. 


Covid aşısı çıkalı beri hastalar soruyorlar bizim allerjimiz var aşı olabilir miyiz diye. Burada bilhassa eski yöntemle yapılan Çin aşısı diye bilinen SİNOVAC  aşısını allerjiklerin yaptırmasında bir sakınca yok problem İngiltere’de yapılan mRNA  (PFİZER BİONTECH)aşısı iki sağlık çalışanında anafilaksi dediğimiz ağır alerjik tabloyla ilgili. Bu iki hastada daha evvelki hikayelerinde anaflastik reaksiyon var. Ve uygulanan adrenalin ile bu iki hastayıda hayata dönüyorlar. 


ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), alerjisi olan kişiler ve COVID-19 için Pfizer / BioNTech aşısı olmaları gerekip gerekmediği için kılavuz yayınladı.

  Kılavuz şunları vurguluyor.

 Pfizer / BioNTech aşısını yaptırması gereken kişiler:

Geçmişte yemek, böcek zehiri, ağızdan alınan ilaçlar, çevresel veya lateks alerjileri olan herkes

 Aşılara veya diğer enjekte edilen ilaçlara ciddi olmayan alerjisi olan herkes.

 Ailesinde anafilaksi öyküsü olan herkes

 Şiddetli alerjik reaksiyon olmadığından emin olmak için aşı olduktan sonra 15 dakikalık bir doktor yanında gözlem süresi olmalıdır.

30 dakika doktor yanında beklemesi  gereken ve aşı yüksek riskli kişiler.:

 Başka bir aşıya veya enjekte edilen bir ilaca karşı anafilaksi öyküsü olan herkes

 Riskli hastalar şiddetli alerjik reaksiyon olmadığından emin olmak için aşıyı olduktan sonra 30 dakikalık bir gözlem süresinden geçmelidir.

Aşı yapılmaması gereken kişiler:

 Pfizer / BioNTech aşısının herhangi bir bileşenine karşı anafilaksi geçmişi olan herkes.  

Birleşik Krallık'ta yayınlanan COVİD-19 aşısı Alerji Uyarısı rehberi.:

 Amerikan CDC rehberi, Birleşik Krallık'taki sağlık otoritelerinin Pfizer / BioNTech aşısı için bir uyarı yayınlamasından sonra geldi.  

 İngiliz sağlık yetkilileri, gıda, aşı veya ilaçlara karşı önemli alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilere aşı yapılmaması gerektiği konusunda uyardı.  Uyarı, iki sağlık çalışanının aşıyı aldıktan sonra anafilaksi yaşamasından sonra geldi.  Her ikisinin de alerjik reaksiyon öyküsü vardı ve semptomları tedavi etmek için epinefrin kullandı.

  Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Pfizer / BioNTech aşısı olmuş binlerce kişinin yanı sıra bildirilen iki anafilaksi vakasını araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  Allerji ve Astım Ağı'nın İngiliz ulusal sözcüsü MD, allerji uzmanı Purvi Parikh, aşılara karşı şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerin bu yılın başlarında Pfizer / BioNTech klinik araştırmalarının bir parçası olmadığını belirtti.  "Diğer allerji türleri olan kişiler klinik deneylere katıldılar ve aşıyı büyük olasılıkla herhangi bir sorun olmadan tolere ettiler" diyor.

  İngiliz sağlık yetkilileri, gıda allerjisi olan veya tek bir ilaç allerjisi olan ve anafilaksi geçmişi olmayan kişilerin aşıya karşı allerjik reaksiyon yaşama riskinin çok daha yüksek olmadığını belirtiyor.  Buna ek olarak, bir kişi aşının bir sonucu olarak anafilaksi yaşarsa, ikinci bir doz almaması gerektiğini söylüyor.

  Aşılara karşı anafilaktik reaksiyonlar son derece nadirdir.  Yumurta veya jelatin gibi belirli bir bileşen veya koruyucunun varlığından kaynaklanabilirler, ancak aşılardaki miktar o kadar küçüktür ki ciddi bir allerjik reaksiyonu tetikleme olasılığı düşüktür.  Bazı medya kuruluşları tarafından yanlış olarak bildirildiği gibi, Pfizer / BioNTech aşısı ile yumurta allerjisi ve grip aşısının hiçbir bağlantısı yoktur.

  Bazı raporlar, aşının hücrelere erişmesine yardımcı olan bir bileşik olan polietilen glikolün (PEG) iki anafilaksi vakasında rol oynamış olabileceğini öne sürüyor.  PEG'e allerjik reaksiyonlar da nadir olarak görülür.  Amerikan Allerji, Astım ve İmmünoloji  Akademisi (ACAAI), PEG'ye karşı bilinen ciddi alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerin aşıyı almamalarını önermektedir.

  Birleşik Krallık'ta bildirilen iki anafilaksi vakası, kimseyi COVID-19 aşısı olmaktan caydırmamalıdır.

  Diğer ilaç şirketlerinden COVID-19 aşıları yakında geliyor.  Bu yeni aşılarla benzer allerji endişeleri ortaya çıkabilir.  Anafilaksi öyküsü olan kişileri, COVID-19 aşısı konusunda endişeleri varsa, çoklu doktorun ortak heyet raporuyla hastane şartlarında olabilirler.Anafilaksi riski altındaysanız her zaman yanınızda iki epinefrin oto-enjektör bulundurun.

 Ben burada biraz daha tutucu düşünüyorum daha evvel anafilaksi geçirenlerin ister besin olsun İster ilaç olsun Pfizer aşısı vurmanın bir yararı yerine zararı çok daha fazla olabilir.Çin aşısını (Sinovac)tercih etmek daha akıllıca olacaktır. 

 Burada genellemeden kaçınmak gerekiyor son rehbere göre de önemli olan alerjisi olan hastanın durumunu en iyi takip eden doktoru bilir. Bu konuda karar verecek bu yayınlanan aşı rehberlerinin yol göstericiliğinde takip eden doktordur.

 Şunu biliyoruz Covid pandemisi bitecekse aşılar sayesinde bitecektir.

 Kaynak: https://allergyasthmanetwork.org/news/statement-on-covid-vaccine/

Yorumlar