Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Hafize Gaye Erkan kimdir?

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olan Hafize Gaye Erkan, son günlerin hakkında en çok arama yapılan isimlerinin başında geliyor. Konuyla ilgili olarak vatandaşlar, Erkan'ın biyografisi, kariyeri ve hangi görevlerde bulunduğuna ilişkin araştırmalar yapıyor

Abone ol
Abone ol 09 Haziran 2023 11:56

Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı oldu.

Hafize Gaye Erkan kimdir?

Hafize Gaye Erkan 1982 yılında doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni ve Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü tamamladı.

Princeton Üniversitesi'nde finans mühendisliği bölümünde doktora yaptı.

Erkan, Goldman Sachs'ta çalıştı. 2009 yılında ABD yönetiminin el koyduğu First Republic Bank'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı oldu.

Erkan, First Republic Bankası'nın Başkanı, eş CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi oldu ve Tiffany&Co'nun Yönetim Kurulu Üyeliği'ni yaptı.

Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yaptı.

Medyada yer alan haberlerde Erkan’ın eğitim başarısı ve iş hayatındaki deneyimi ön plana çıkarılırken bazı analizlerde ise Erkan’la ilgili bazı kaygılara da yer veriliyor. Bunlardan biri Erkan’ın deneyim sahibi olduğu alanla ilgili. Örneğin Reuters’ın geçtiğimiz günlerde yayımladığı analizde, Erkan’ın para politikası deneyimi olmadığı için uygulayacağı politikalara dair eğilimlerinin belirsiz olduğu belirtildi.

Bir diğer konu ise Erkan’ın First Republic Bank’in batış sürecindeki konumuyla ilgili. Erkan, bankada yaklaşık altı ay eş CEO olarak görev yaptıktan sonra Aralık 2021’de görevinden istifa etti. Uluslararası alanda çıkan bazı analizlerde Erkan’ın da konumundan dolayı bu süreçte kendisinin de sorumluluğu olduğu yazarken bazılarında ise Yönetim Kurulu’nu yaklaşan kriz konusunda uyardığı ancak yeni bir strateji konusunda ikna edemeyince istifa ettiği yazıldı.

 

Yorumlar