Anasayfa /  Foto Galeri

Hafıza sarayı tekniği nasıl çalışır?

Çoğu zaman edindiğimiz yeni bilgiler, hafızalarımızda eski bilgilerin yerini alır. Yani yeni bir şeyler öğrenmek için eski anılarımızı ya da bilgilerimizi hafızamızdan silmek durumunda kalırız. Bellek, oldukça karışık bir sistemdir. Ancak hafıza sarayı isimli bir metodla unutmak istemediğiniz anılarınızı da belleğinizde saklayabilirsiniz. peki hafıza sarayı tekniği nasıl çalışır?

Hafıza sarayı tekniği nasıl çalışır? - Sayfa 1

Hafıza sarayı tekniği nasıl çalışır?

Hafıza sarayı olarak bilinen yöntem eski Roma döneminden beri kullanılıyor. Söylentiye göre savaşlar sırasında kütüphaneler yakıldığı için bilgiyi saklamak zordu.

Bu nedenle de alternatif bir yöntem oluşturuldu. Eski dönemlerde bilgeler tarafından kullanılan bu taktik bilgiyi hafızada tutmaya yardımcı oluyor

Hafıza sarayı tekniği nasıl çalışır? - Sayfa 2

Latince’de “Method of Loci” olarak geçen hafıza sarayı tekniği mekan metodu olarak da biliniyor. Bunun nedeni de aslında bu tekniğin bir metafor olmasıdır.

Roma’da Cicero tarafından geliştirildiği kanıtlanmış bir bilgi olan bu 2 bin yıldan eski yöntemde, ‘Hafıza Sarayı’, kolayca görselleştirebileceğiniz bilinen herhangi bir yer için bir metafor olarak kullanılıyor

Hafıza sarayı tekniği nasıl çalışır? - Sayfa 3

Bu metafor evinizin içi veya belki de her gün çalışmak için izlediğiniz rota olabilir. Bu tanıdık yer, her türlü bilgiyi saklama ve hatırlama rehberiniz olacak.

Hafıza sarayı tekniği nasıl çalışır? - Sayfa 4

Peki hafızasarayı tekniği nasıl çalışır?

Bir hafıza sarayı oluşturmak için kendinize bir mekan seçmeniz gerekiyor. Bilgilerinizi ise o mekanın odacıklarında depolamalısınız. Kategori olarak bilgilerinizi farklı odalarda sınıflandırabilirsiniz. Adım adım hafıza sarayı tekniği;

1. Adım: Sarayınıza karar verin

Her şeyden önce, çok aşina olduğunuz bir yer seçmeniz gerekiyor. Tekniğin etkinliği, o yerde zihinsel olarak kolayca görme ve dolaşabilme yeteneğinize bağlı. Sadece zihninizin gözünü kullanarak ‘orada’ olmanız gerekiyor. Bu nedenle evinizi ya da sürekli olarak gittiğiniz bir kafeyi seçebilirsiniz. Seçtiğiniz yerin ayrıntılarını ne kadar canlı bir şekilde etkinleştirebiliyorsanız, bilgileri ezberlemeniz de o kadar kolay olur.

Ayrıca, sadece statik bir sahneyi görselleştirmek yerine sarayınızda belirli bir rota tanımlamaya çalışın . Yani, sadece evinizi resmetmek yerine, evinizde belirli bir yol düşünün. Bu, bir sonraki adımda göreceğimiz gibi, belirli bir sırayla öğeleri hatırlayabileceğiniz için tekniği çok daha güçlü hale getirir.

Hafıza Saraylarının yanı sıra olası rotalarla birlikte çalışan bazı ek öneriler şunlardır: