Anasayfa /  Sağlık

Güneş ışığı koronavirüsü tahmin edilenden 8 kat hızlı yok ediyor! Peki bunun sebebi ne?

Bilim insanları, güneş ışığının koronavirüsü tahmin edilenden 8 kat hızlı yok ettiğini belirledi. UC Santa Barbara’da makine mühendisi olan Paolo Luzzatto-Fegiz ve arkadaşları, güneşin koronavirüsü yok etme hızının en yeni teorik modelin tahminine kıyasla 8 kat hızlı olduğunu belirledi. Peki bunun sebebi ne?

Abone ol
Abone ol 04 Nisan 2021 15:12

Güneş ışığı koronavirüsü tahmin edilenden 8 kat hızlı yok ediyor! Peki bunun sebebi ne?

UC Santa Barbara’da makine mühendisi olan Paolo Luzzatto-Fegiz ve arkadaşları, güneşin koronavirüsü yok etme hızının en yeni teorik modelin tahminine kıyasla 8 kat hızlı olduğunu belirledi. Şimdi araştırmacılar, teorik modelle deneysel sonuçlara arasındaki farkın sebebini araştırıyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar The Journal of Infectious Diseases dergisinde yayınlandı.

Teori, UVB ışınlarının RNA’sına zarar vererek virüsü yok ettiğini baz alıyor. Ancak deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar, bunun dışında bir mekanizma daha olabileceğini gösteriyor.

UV ışığı, DNA ve RNA’daki belirli nükleik asit bazları tarafından kolayca absorbe ediliyor ve düzeltmesi zor şekilde bağlanmalarına yol açıyor. Ancak UV ışıkları arasında da farklar var. UVA adı verilen daha uzun UV ışıklarının soruna yol açmak için yeterli enerji bulunmuyor. Mikropları öldüren ve bizim hücrelerimizin de güneşten zarar görmesine yol açanlar, orta-aralıktaki UVB dalgaları.

Kısa dalgalı UVC radyasyonunun ise insan sıvıları için güvenli olmasına rağmen SARS-CoV-2 gibi virüslere karşı etkili olduğu biliniyor. Ancak ozon tabakası nedeniyle bu tip UV ışınları dünyaya ulaşamıyor.

Teori ve deneylerden farklı sonuçlar çıktı!
Temmuz 2020’de yapılan deneysel bir bilimsel çalışmada UV ışığının simüle edilen salyadaki SARS-CoV-2 üzerindeki etkileri test edildi. Araştırmacılar virüsün güneş ışığına maruz kaldığın 10 – 20 dakikada inaktive edildiğini belirledi.

Başka bir araştırma ekibinin yaptığı çevresel hesaplamalar, virüsün RNA moleküllerinin fotokimyasal olarak ışık ışınları tarafından doğrudan zarar gördüğünü ortaya koydu.

Yeni yapılan çalışmada ise bu sonuçlar teori ile karşılaştırıldı ve sonuçların birbiriyle örtüşmediği belirlendi. Araştırmanın yazarları, “Simüle edilen salyada gözlenen inaktivasyon, teoriden beklenenden 8 kat daha hızlı. Bilim insanları henüz ne olup bittiğini bilmiyor. Araştırmadan elde ettiğimiz sonuçlar, spesifik ışık dalgaboylarının ve ortamlarının etkilerinin ayrı ayrı test edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

 

Yorumlar