Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Pistten Çıkan O Uçak Bu Sefer Karadan Gitti

Ankara-Trabzon seferini yapmakta olan Pegasus Havayolları'na ait PC 8622 sefer sayılı 162 yolcu ve 6 mürettebatın olduğu Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak Cumartesi günü saat 23.30 da Trabzon Havalimanı'na iniş yaptığı esnada kontrolden çıkıp pistin kuzey yönünde deniz tarafına doğru yöneldi.

Abone ol
Abone ol 29 Eylül 2018 15:00

Kazada yolcular sağ salim kurtarıldı, uçak 20 saat süren operasyonla saplandığı yerden kurtarıldı Trabzon Havalimanı'nda güvenli bir bölgeye çekildi.

Trabzon Havalimanı apronunda taksi pozisyonunda bekletilen `Zeynep` isimli Pegasus Havayolları`na ait uçağın akıbeti 200 gün sonra belli oldu, sigorta şirketi tarafından ihaleye çıkılan ve ‘Aytral' bir firma tarafından ihalesi alınan uçağın söküm işlemlerine 23 Temmuz'da yapıldı.

Yapılan söküm işlemlerinden sonra bir ilçe belediyesi uçağın ‘Millet Kıraathanesi' olması için Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Başvurusu onaylanan belediye uçağın teslim işlemini gerçekleştirdi.

Uçağın ilçede belirlenen bir alanda hizmet vermesi için özel bir firma tarafından uçağın kanatları sökülerek bir TIR'a, uçağın gövdesi 11 dingil ve 42 tekerden oluşan yer dorsesine yüklendi.

Saat 01.00 de Trabzon Havalimanı apronundan çıkartılan uçak 15 km uzaklıktaki ilçeye karayolu ile taşındı.

4 saat süren nakil işleminde karayolu tek şeritten ulaşıma kapatılırken, uçağın karayolundan gittiği gören bazı vatandaşlar o anları cep telefonuyla kaydetti.

Kaşüstü mevkiine kadar Karadeniz Sahil Yolu'nun ters şerit istikametinden getirilen 35 metre uzunluğunda, 18 ton ağırlığındaki uçak 260 gün sonra ‘Milet Kıraathanesi' olarak hizmet vermesi için planlanan alana vinç yardımıyla konuldu.

Ankara-Trabzon seferini yaparken Trabzon Havalimanı`na 13 Ocak akşamı indikten sonra pistten çıkan Pegasus Havayolları`na ait yolcu uçağının bulunduğu yerden kaldırılması için Trabzon Havalimanı saat 04.00`ten itibaren 24 saatliğine uçuşa kapatılmıştı.

Havalimanı uçuşlara kapatılmasından sonra uçağı bulunduğu yerden çıkarma çalışmaları kapsamında ilk olarak 500 ve 350 tonluk vinçler uçağın hemen yanına kurularak çalışmalara başlandı.

Uçağın pist üzerine indirilmesi 100 kişilik bir ekip katılırken, operasyonda uçağın zarar görmemesi ve tek parça halinde bulunduğu yerden çıkartılması için büyük gayret gösterildi.

Çok yavaş hareket ettirilerek Trabzon Havalimanı`nda güvenli bir yere çekilen uçağın kurtarma çalışmaları 20 saat sürmüştü.


Yorumlar