Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Erdoğan'ın CHP'yi amorf'a benzetti! Amorf nedir? Amorf nerelerde kullanılır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'de Mustafa Kemal Atatürk'ü anma toplantısında yaptığı konuşmada CHP'yi amorf'a benzetmesinin ardından herkes Google'a amorf kelimesinin anlamını sordu.Amorf nedir? Amorf nerelerde kullanılır? İşte amorf kelimesinin anlamı

Abone ol
Abone ol 11 Kasım 2017 06:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Kasım Atatürk'ü anma programında yaptığı konuşmada CHP ile ilgili söylediği sözler ortalığı salladı. Erdoğan'ın 'CHP gibi amorf bir partinin Atatürk'ü milletimizden kaçırmasına rıza göstermeyeceğiz' sözlerinden sonra herkes amorf'un anlamını merak etti ve Google'da en çok aranan kelime oldu. Peki amorf nedir? İşte cevabı

 





AMORF NEDİR?



Amorf, şekilsiz anlamında kullanılmaktadır. Ama bazen tıbbi terim olarak farklı anlamlarda da kullanılabilmektedir.



Birçok insanın hayatında ilk defa duyduğu bir terim olan amorf, kristal yapıya sahip olmayan tüm katı davranışlı maddeler için kullanılan bilimsel bir ifadedir.



Çocukluğumuz sevimli anılarında kalan pamuk helva da esasen amorf yapılı bir maddedir. Zira katı gibi görünmesine karşın pamuk helva kristalize olmadığından dolayı amorf olarak nitelendirilir.

AMORF NERELERDE KULLANILIR?



Kadınların en sık kullandığı kozmetik ürünlerinden biri olan ruj da amorf yapılı maddelerdendir. Yani diğer bir ifadeyle esasen belirli bir şekli yoktur. Cam da tıpkı pamuk helva ve ruj gibi kristalize olmayan yapısı ve şekilsiz haliyle amorf katı olan bir sıvıdır. Bilindiği üzere sıvıların bir şekli bulunmaz ve içine kondukları kabın şeklini alırlar.

AMORF VE CAM



Isıtılan cam da şayet belirli bir sıvının içine dökülse ve soğumaya bırakılsa, soğuma işleminin ardından içine döküldüğü kabın şeklini aldığı görülür. Camınsa amorf katı özelliklerinde olan sıvı bir madde olduğunu söylemek bilimsel açıdan en doğru tanım olacaktır.



Zira camdan yapılan bir bardak aslında tabanına doğru akıyor olmasına rağmen bu akış çok ama çok yavaş olduğundan dolayı insan gözü tarafından fark edilemez.



Nitekim yüzyıllar öncesinde yapılan yapıların camlarına bakıldığında, camın alt bölümünün en üst kısma nazaran daha kalın olduğu görülür.



AMORF VE YERÇEKİMİ



Aslında bunun çıplak gözle bakar bakmaz fark edilmesi dahi güç olmasına karşın şayet camın en üst ve alt kısımları ölçülse, aralarında fark olduğu ve alt bölümün daha kalın olduğu görülür.



Zira geçen yüzyıllar içinde bu tarihi yapının camları, yerçekimi kuvveti sebebiyle aşağı doğru akmış yani alt kısım daha kalınlaşmıştır.



AMORF SÖZLÜKTE NE DEMEK?



Sözlükte “amorf” ne demek?



1. Biçimsiz.


Yorumlar