Anasayfa /  Güncel /  Gündem

e-Devlet soyağacı sorgulama! Soyağacını öğrenebilmek için e-Devlet giriş Tıkla soyağacını öğren!

e-Devlet soyağacı sorgulama gündemin birinci sırasında! e-Devlet sistemine 'alt üst soy bilgisi sorgulama' özelliği eklendi, herkes e-devlet sistemine akın etti hatta yoğunluk nedeniyle vatandaşlar soyağacını öğrenmek için bir süre beklemek zorunda kaldı. Peki e-Devlet soyağacı sorgulama işlemi nasıl yapılır? e-Devlet şifresi nasıl alınır? 1800'lü yıllara kadar akrabalarınızı görüntüleyebileceğiniz e-Devlet sorgulama işlemi hakkında ayrıntılı bilgiler www.trhaberler.com sitemizdeki haberimizde...!

Abone ol
Abone ol 09 Şubat 2018 04:15

e-Devlet sistemine 'alt üst soy bilgisi sorgulama' özelliği eklendi, herkes e-devlet sistemine akın etti, peki e-Devlet sistemi ile soyağacı sorgulama işlemi nasıl yapılır?





e-Devlet sisteminde bugün devreye giren e-Devlet soyağacı sorgulama işlemi vatandaşlardan büyük ilgi gördü. e-Devlet sistemi üzerinden birçok işlemi devlet dairesine girmeden halledebilirsiniz. Daha önce bu sistemi kullanmayanlar ve e-Devlet şifresini unutanlar e-Devlet şifresi nasıl alabilirim diye soruyor. Haberimizde e-Devlet giriş, e-Devlet şifresi alma ve e-Devlet soyağacı sorgulama ekranı ile ilgili bütün detaylar mevcut.

E-DEVLET SOYAĞACI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLA

E-DEVLET SOYAAĞACI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Vatandaşlar kullanıcı adı ve şifreleriyle E Devlete giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı üzerinden alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmetini kullanabiliyor. Sisteme giren vatandaşlar “belge oluştur” diyerek geçmiş yıllara ait soy ağaçlarını görebiliyor. Kısa yoldan sorgulama sayfasına ulaşmak için arama kısmını da kullanabilirsiniz. (Aşağıdaki görseldeki gibi…)

SOYAĞACI SORGULAMA NASIL YAPILIR?



Soyağacını öğrenmek isteyenlerin, e-devlet sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranını açması gerekiyor. 



Buradaki ekrandan Alt Üst Soy Listesi açılabiliyor. Bu ekrandan ayrıca belge görüntülenmesi de sağlanabiliyor. 

Soyağacı sorgulamak için e-devlet  üzerinden Alt-Üst Soy bilgisi Sorgulama'yı seçmeniz gerekiyor.

HANGİ YILLARA KADAR SOYAĞACI ÇIKARILIYOR?



Sayfaya girenler 1800`lü yıllara kadar üst soy bilgilerini kontrol etmeye imkanı bulabiliyor.

SOYAĞACI NEDİR?

Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi “Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler.” hükmündedir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

Turkiye.gov.tr adresinde yer alan e-Devlet platformuna giriş yapabilmeniz için postaneden bir e-Devlet şifresi edinmeniz gerekiyor. Şifrenizi PTT şubelerinden edinebilirsiniz. Sisteme de T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPMAK GEREKİR?

Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.




Yorumlar