Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Ayasofya'dan Sonra En Eski ve Büyük Dini Yapı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ayasofya`dan sonra en eski ve büyük dini yapı olan Molla Zeyrek Camii`nin (Pantokrator Manastır Kilisesi) restorasyonunu tamamlamıştı İBB Meclisi, Fatih Belediyesinin, `Molla Zeyrek Cami ve çevresine ait cephe rehabilitasyonu ve Çevre Düzenleme Projeleri`ne dair teklifi oybirliğiyle kabul etti.

Abone ol
Abone ol 08 Ekim 2018 15:22

Bu proje ile caminin çevresinde yer alan 139 binanın dış cephesi yenilenecek. 

Caminin çevresindeki binaların onarım bekleyen hali de gözler önüne serildi. 139 binanın cephesinin yenilenmesini ve çevre düzenlemesini kapsayan proje; At Pazarı, At Pazarı-İbadethane, Fazilet, Fazilet Aralığı sokakları ile Fenerci Hüseyin Çıkmazı, Haydar ve Zeyrek Mehmet Paşa caddelerini kapsıyor.

Uygulama maliyeti 2 milyon 500 bin TL olarak hesaplanan projenin yüzde 75`i İBB bütçesinden, yüzde 25`i ise Fatih Belediye bütçesinden karşılanacak.

Molla Zeyrek Camii ve çevresi, 1985 senesinde Dünya Miras Listesi`ne alınan Tarihi Yarımada`daki 4 bölgeden birini oluşturuyor.

Bizans İmparatoru II. İoannes Komnenos`un eşi ve Macar Kralı`nın kızı İrene tarafından yaptırılmaya başlanan fakat onun 1124`te ölümü üzerine imparator tarafından tamamlanan Pantokrator Manastır Kilisesi, bitişik 3 kiliseden oluşmaktaydı.

Yapı, Fatih Sultan Mehmet`in İstanbul`u fethetmesinden sonra medrese haline getirildi. Molla Zeyrek Mehmet Efendi medresenin müderrisliğine getirildi. Fatih Medresesi yapılınca Zeyrek Medresesi kapatıldı, yapı cami olarak kaldı.


Yorumlar