Anasayfa /  Güncel

Uzman çavuş ve onbaşıları heyecanlandıran gelişme!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ekim ayı içinde gerçekleştirdiği partisinin Meclis grup toplantısında "Bizim için uzman çavuşların özlük haklarının düzeltilmesi, 3 bin 600 ek göstergeden yararlanmaları tarihi bir görevdir." demişti. Bugün o açıklamalar bir kez daha sosyal medyada gündem oldu. Uzman erbaşlar kadro ve diğer isteklerini sıraladılar...

Abone ol
Abone ol 23 Aralık 2018 14:30

Sosyal medyada uzmanların kadro talebi bugün trend listesine girdi.

Yapılan paylaşımlar 16 bini geçmiş durumda.

Peki, uzman erbaşların talebi ne?

TSK ve jandarma bünyesinde sözleşmeli olarak görev yapan uzman çavuş ve onbaşıların isteklerinin başında kadro geliyor. Bir diğer istekleri ise 3600 gösterge hakkı. 

Halen görevde 120 bin uzman erbaş bulunuyor. 30 bini ise emekli olmuş durumda. Neredeyse ordunun dörtte birini oluşturuyorlar. 

Arzuları ise diğer meslek gruplarındaki her çalışan gibi daha iyi şartlar ve iyi bir gelecek

İsteklerinde öne çıkan başlıklar şunlar:

Uzman erbaşların kadro sorunu çözülsün.

Görev ve iş riski tazminatından tam yararlanılsın.

45 yaş mağdurlarının sorunları giderilsin.

3600 ek gösterge hakkı verilsin.

Uzman çavuşlara rütbe ve kıdem ilerlemesi verilsin.

Uzman çavuşların doğu’da geçirdiği süre 3 yıla düşürülsün.

Uzman jandarmaların okulda geçirdikleri süre, hizmetten sayılsın.





GÖREV TAZMİNATI

Görev tazminatı tüm ordu mensuplarına tanınan bir hak. ancak uzman çavuşlar bu haktan sadece üçte bir oranında yararlanıyor. 

YAŞ HADDİ SORUNU

6000 sayılı Kanun’la uzman erbaşların yaş haddi 45’e çıkarıldı. 45’e geldiğinde emeklilik yaşı dolmadığı için çalışması gerekiyor. Devlet bu durumu çözmek için uzman erbaşların sivil memurluğa geçişine imkan tanıyor. Ancak bu geçişte daha önce elde edilen haklarda kayıplar olabiliyor. 

DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

Uzman çavuşların dert yandığı konulardan bir diğeri ise emekli maaşıyla ilgili. UZDER Başkanı Yakup Toprak’ın verdiği bilgiye göre; subay emekli olduğunda görev yaparken aldığı maaşın yüzde 80-85’ini, astsubay yüzde 55’ini alıyor. Uzman çavuş ise yüzde 30-33’ünü alabiliyor. Emekli maaşı bağlama oranında da bir dengesizlik olduğuna dikkat çeken uzman çavuşlar, aradaki bu makasın da kapatılmasını talep ediyor.

İşte bugün sosyal medyada paylaşılan...


Yorumlar