Anasayfa /  Güncel

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman okunur?

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman okunur? Sorularının merak edilen yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Kurban Bayramı'na az bir süre kala Teşrik tekbiri hakkındaki bilgiler de merak edilmeye başlandı. İşte ayrıntılar...

Abone ol
Abone ol 20 Ağustos 2018 11:57

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman okunur? Sorularının cevabını haberimizde derledik. Müslüman vatandaşları yakından ilgilendiren Teşrik tekbiri konusuyla ilgili bilgiler haberimizde yer alıyor.

TEŞRİK TEKBİRLERİ NEDİR, NE ZAMAN OKUNUR?

"Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur". 

Hz. Peygamber (s.a.s.)'in, kurban bayramının Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhâkî, es-Sünenü'l-Kübrâ, Haydarâbâd, 1344, III, 315; Dârekutnî, Sünen, Beyrut, 1966, II, 49). 

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz kaza edilirken teşrik tekbirleri de kaza edilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri halinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43; İbnü'l-Hümâm, Fethu'l-Kadîr, II, 81). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1994, II, 501).


Etiketler teşrik tekbiri
Yorumlar