Anasayfa /  Güncel

Tep tip askerlik ile süre düşecek mi? Tek tip askerlik ile ilgili flaş gelişme!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar askerlikte yeni bir model üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Milyonlarca kişi askerlik için gelecek olan açıklamayı bekliyor.Peki tek tip askerlik nasıl olacak? Askerlik kaç aya düşecek? İşte o açıklamalar...

Abone ol
Abone ol 20 Ocak 2019 10:51

Askerlik sisteminde yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Bilindiği üzere askerlik sitemindeki sorunlar nedeniyle yığılmalar yaşanıyor. O yığılmaların önüne geçilmesi için bu yıl 1 Ocak 1994 doğumluları da kapsayacak şekilde bedelli askerlik uygulamasına gidildi. Bedelli askerlik büyük ilgi gördü, 700 bin kişi başvuruda bulundu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bu sistemin sürdürülebilir olmadığı görüşünü paylaştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yeni bir model üzerinde durduklarını söyledi. Bu gelişmelerin ardından "askerlik kısalacak mı?" soruları gündeme geldi.

Bazı medya kuruluşlarında askerlik taslağının 9 ay üzerinden yürüdüğünü aktaran haberler yer aldı. Haberleri okuyan binlerce kişi ise, 'askerlik 9 aya düşecek mi?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Tek tip askerlik sistmei ile profesyonel orduya geçişin hızlanması hedefleniyor. Tek tip askerlik sistemi ile ilgili flaş açıklamalar ve gelişmeler var. Peki, askerlik kısalacak mı? Askerlik süresi 9 aya düşecek mi? İşte tek tip askerlik ile ilgili detaylar...

ASKERLİK KISALACAK MI?

Askerlik sistemi Türkiye 'de en çok üzerinde durulan konuların başında geliyor. Ülkemizde zorunlu askerlik hizmeti uygulanıyor. Buna göre; 20 yaşını dolduran her birey Türk Silahlı Kuvvetleri'nde vatani görevini gerçekleştiriyor. Ancak eğitim hayatı süren gençler için tecil adı verilen erteleme uygulaması devreye sokuluyor. Üniversite tahsilini sürdürenler, yüksek lisans ve doktora yapanlar 29 yaşına kadar askerliğini tecil ettirebiliyor. Üniversite mezunları (lisans) askerliğini 6 ay er ya da 12 ay asteğmen olarak yerine getirebiliyor. Eğitim hayatı ön lisansa kadar olanlar ise 365 gün yani 12 ay askerlik görevinde bulunuyor.

Herhangi bir sebepten askere gitmemenin cezai yaptırımları bulunurken, bakaya, kaçak ve tecilli olarak 5 milyona yakın bir yığılmanın olduğundan bahsediliyordu. Sistemdeki yığılmanın önüne bedelli askerlik uygulaması ile geçildi. Bedelli askerlik 1 Ocak 1994 doğumluları da kapsayacak şekilde 15 bin TL'den gerçekleşti. Bedelli askerlerin 21 gün temel eğitim alması da kararlaştırıldı.

Ancak Başkan Erdoğan, bedelli askerlik sistemi ile yığılmaların ve sorunların önüne geçilemeyeceğinin altını çizdi. Yeni bir model üzerinde çalışıldığını da aktardı. Gözler Milli Savunma Bakanlığı'na çevrilirken Hulusi Akar da çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü söyledi. Askerlik sisteminde yapılacak değişiklik ile 12 aylık askerlik süresinin kısalması bekleniyor.

ASKERLİK 9 AYA DÜŞECEK Mİ?

Askerlik süresinin 9 aya düşeceğine dair birçok iddia bulunuyor. Tek tip askerlik taslağının kısa dönem ve uzun dönem ayrımını kaldırarak 9 ay tek tip ve belli şartlarla bedelli gibi bir sistem üzerinde durduğu belirtiliyor. Bu konuda bazı açıklamalar olmakla birlikte, net bir tarih ve sistemden bahsedilmiyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR'DAN TEK TİP ASKERLİK AÇIKLAMASI

"Askerlik kısalıyor mu" sorusu her fırsatta Bakan Hulusi Akar'a soruluyor. Bakan Akar konu ile ilgili yaptığı son açıklamada, "Çalışıyoruz. Tek tip askerlik konusu herhangi bir şekilde geçici bir konu olmayacak. Eğer yapabilirsek ona çalışıyoruz, elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Bakanlıklarımızla, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla konuşmak, görüşmek suretiyle kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan çalışma dikkatli ve hassas bir şekilde ilerliyor. Öyle bir şey yapalım ki bir daha tekrar tekrar gündeme gelmesin, herkes çalışmalarını, faaliyetlerini ön görebilsin, planlayabilsin şeklinde." dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN "ASKERLİK KISALACAK MI" SORUSUNA YANIT

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Külliye'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından kendisine yöneltilen "askerlik kısalacak mı" şeklindeki soruya, "Kendileri bütün ilgili kurumlarımızla en iyi modeli inşa etmek için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyorlar. Bana da çok fazla tüyo vermedi. Açıkçası ben de çok kurcalamadım. Çalışma zaten tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza arz edilecek. Ben eminim, bütün ilgili birimler bu konuyu ciddi bir şekilde ele alacak ve etraflı bir şekilde müzakere ettikleri için en uygun, en optimal askerlik modelini mutlaka üreteceklerdir. Onu da beraber takip edeceğiz." demişti.

.


Yorumlar