Anasayfa /  Güncel

Son dakika bedelli askerlik haberi! Bu hafta belli olacak! Bedelli askerlik şartları neler?

Milyonlarca gencin heyecan ve merakla beklediği bedelli askerlik ile ilgili gelişme bu hafta netleşecek. Daha önce AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıklama yapmış asker adaylarında büyük heyecan yaratmıştı. Peki bedelli askerlik ne zaman çıkacak? Bedelli askerlik için yaş sınır kaç? Bedelli askerlik fiyatı ne kadar olacak? İşte bedelli askerlik ile ilgili tüm detaylar...

Abone ol
Abone ol 11 Temmuz 2018 11:19

Milyonlarca gencin heyecan ve merakla beklediği bedelli askerlik ile ilgili gelişme bu hafta netleşecek. Daha önce AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıklama yapmış asker adaylarında büyük heyecan yaratmıştı. Peki bedelli askerlik ne zaman çıkacak? Bedelli askerlik için yaş sınır kaç? Bedelli askerlik fiyatı ne kadar olacak? İşte bedelli askerlik ile ilgili tüm detaylar...

Tarihi 24 Haziran seçimlerinden önce en çok merak edilen soruların başında gelen Bedelli Askerlik ile ilgili milyonlarca genç seçimlerin ardından bedelli askerliğin temmuz ayına yetişip yetişmeyeceği konusuydu. Asker adaylarının heyecan ve merakla beklediği bedelli askerlik açıklaması AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş tarafından geldi. Bedelli Askerlik ne zaman çıkacak? Bedelli Askerlikte yaş sınır ne olacak?

Temmuz ayının ilk haftası geride kalırken seçim sonrası ana gündem maddesi olan bedelli askerlikte düzenlemenin Temmuz ayına yetişip yetişmeyeceği merak ediliyor. 15 Temmuz'dan sonra Meclis, 1 Ekim'e kadar tatile girecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlik konusunun kamuoyundaki aciliyetine göre tatilin ertelenebileceğini söyledi. Geçmiş dönemlerde de tatilin ertelendiği hatırlatıldı.

Grup Başkanvekili Muş, "Meclis, otomatik hareket eden bir yapıda değil. Yani şu tarihte açılacak kapılacak diye bir durum söz konusu değil. Biz bunu grup önerileriyle çalışma takvimini değiştirebiliyoruz ki geçmişte de böyle oldu. Toplumlun önceliklendirdiği ihtiyaç duyduğu alanlardaki aciliyet ve zarurete göre Meclis'in çalışma tarihleri değişebilir."

Daha önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Kararın ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak." demiş ve "Partilerin Meclis grupları 15 Temmuz'dan sonra bir çalışma kararı alırlarsa Anayasa gereği Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girecek. Ne olacağını Meclis'te grubu olan siyasi partilerin ortak alacağı karar belirleyecek." açıklamasında bulunmuştu.

Sözcü Ünal, bedelli askerlik açıklamasında, "Şu anda hem Meclis ayağında hem de Cumhurbaşkanlığı ayağında seçim sonrası bir yeni durumun şekillenmesi süreci var. Cumhurbaşkanımız seçimlerden önce ifade etmişti 'Bedelli konusu seçimden sonra benim masamda ilk gündem maddelerinden birisi olacak.' demişti. Şimdi bu konuda gerekli çalışmalar, düzenlemeler neyse bununla ilgili süreçler tamamlandıktan sonra çalışmalara başlayacaktır." ifadelerine yer vermişti.

"BÜTÜN ALTERNATİFLER HAZIR"



Eski Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ise bedelli askerlikle ilgili yoğun talep olduğunu, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli açıklamaları yaptığını anımsatarak, şunları kaydetmişti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra biz bakanlık olarak gerekli bütün çalışmaları yaptık. Şu anda biz hazırız, bütün alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var. Yaş var, ücret var, ücretin kullanma yerleri var, başka birtakım teknik ayrıntılar var, onları farklı formatlarda hazırladık. Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak. Aralık 2014'te çıkan bedelli yasasında yaş 26, ücret 18 bin liraydı. Başvuranların sayısı ise 203 bindi. Bir önceki 2011'in Aralık ayında çıkmıştı. Orada ücret 30 bin lira, yaş 27 idi, faydalanan 70 bindi."

BEDELLİ ASKERLİK KREDİSİ



Bedelli askerlik için başvuranlar, bedeli peşin olarak ödeyecekler. Ancak şimdiden bankaların bedelli askerlik kredileri üzerinde çalışmaya başladığı biliniyor.

BEDELLİ ASKERLİK ŞARTLARI



2018'de bedelli askerlik için yaş ve ücret henüz açıklanmasa da basına yansıyan bilgilerede 26 yaş ve 20 bin TL ücret öne çıktı. Bedellide elde edilecek gelir doğrudan olarak savunmaya harcanacak. Bedeli ödeyenler, silah altına alınmayacak ve askerlikten muaf tutulacak. Bedelli askerliğin devam eden terörle mücadele faaliyetlerinde herhangi bir zafiyet yaratmayacağı bildirildi. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan da olumlu görüş alındı.




Yorumlar