Anasayfa /  Güncel

Son dakika! Tarihi Kudüs kararı: Doğu Kudüs Filistin'in başkenti...

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü zirvesinden tarihi karar çıktı: Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz... Son dakika gelişmeler neler?..

Abone ol
Abone ol 13 Aralık 2017 17:15

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'ndan tarihi karar: Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu ilan ediyoruz... Tarihi kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin lideri Abbas ve İİT Genel Sekreteri El Useymin ortak açıklama ile duyuruyor. Canlı olarak izleyebilirsiniz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Bakşanı Mahmud Abbas ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri el Useymin, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs Zirvesi'nde aldığı kararları açıklıyor. İşte o kunuşmalar...

ABBAS: ENDER BAŞARILI BİR ZİRVE OLDU Filistin Devleti Abbas "Cumhurbaşkanı Erdoğan davetiyle gerçekleşen bu zirve ender başarılı zirvelerdendir. ABD'nin kararına karşı tepki gösterdik. BMGK'ya gidip kararının iptalini isteyeceğiz. İsrail'in BMGK'da üye olmaması gerekiyor. ABD'yi artık arabulucu olarak kabul etmiyoruz. Bu her açıdan çok bararılı zirve için Sayın Erdoğan'a teşekkür ederim dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmaya başladı... İşte satır başları...

- Bu karar ile Kudüs'ün sahipsiz olmadığını gösterdik. İİT olarak, Kudüs'ün kutsiyetine uygun anlamlı bir toplantı yaptık.

- Bu tarihi zirve ile bir kez daha Kudüs'ün sahipsiz olmadığını, karar sahipleri başta olmak üzere tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum.

- Bundan böyle taraf olan ABD'nin Filistin İsrail barışında arabuluculuk yapması söz konusu olamaz. ABD'nin arabuluculuk süreci bitmiştir. 

- İİT olarak bundan sonra kimin arabulucu olabileceğini konuşacağız ve karar vereceğiz...

- (Filistin haritası üzerinden Filistin topraklarının yıl yıl işgal edilişini gösteren Erdoğan) Bu paylaşımı kurt bile kuzuya yapmaz...

DOĞU KUDÜS FİLİSTİN'İN BAŞKENTİ: İstanbul'daki İİT toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirvedeki konuşmasında dile getirdiği, "Tüm dünyayı Kudüs’ü Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanımaya çağırma" önerisi benimsendi. 

Son dakika bilgilerine göre, nihai bildiride ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına misilleme yapıldı ve "Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz" denildi.

DÜNYAYA ÇAĞRI: Tüm dünya ülkeleri Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanımaya çağrıldı. 

ABD SÜREÇTEN ÇEKİLSİN: İslam İşbirliği Teşkilatı sonuç birdirgesinde, "ABD yönetimi barış sürecindeki rolünden çekilmeli" çağrısı da yapıldı.

ABD GERİ ADIM ATMAZSA: Trump'ın "Kudüs İsrail'in başkenti" kararı kınanırken, "ABD bu kararından geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır..." denildi.

BM'YE ACİL ÇAĞRI: İİT bildirisinde, Birleşmiş Milletler'e de acil olarak İsrail'in işgaline son vermesi ve Kudüs'ün nihai statüsünün belirlenmesi çağrısı yapılacak. 

57 üye ülkesi bulunan teşkilatın İstanbul'daki toplantısına 48 ülke katıldı. Bu ülkelerden sadece 16'sı devlet başkanı seviyesinde katılım sağladı. Suudi Arabistan'ın ise bakan yardımcısı düzeyinde katılmış olması dikkat çekti.

İŞTE O BİLDİRİ:



" - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın Kudüs’ü İşgalci Güç İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedilmiş ve kınanmıştır.

Sözkonusu karar hukuken hükümsüz ilan edilmiştir. Bu beyanın Filistin halkının tarihi, hukuki, doğal ve milli haklarına bir saldırı, bütün barış girişimlerine yönelik kasti bir baltalama, aşırılık ve terörizme ivme verecek bir tahrik unsuru ve uluslararası barış ve güvenliği hedef alan bir tehdit olarak görüldüğü belirtilmiştir.

- Kudüs-ü Şerif’in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan sözkonusu tehlikeli beyanın hükümsüz ve meşruiyetten uzak olduğu vurgulanmıştır.



İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi dünyanın gözü İstanbul'daydı

 Beyanın, Uluslararası hukukun ve özellikle de Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin ve uluslararası meşruiyeti bulunan tüm ilgili kararların, bilhassa da BM Güvenlik Konseyi’nin 478 (1980) ve 2334 (2016) sayılı kararlarının, barış sürecinin Kudüs-ü Şerif’i nihai statü konusu olarak tespit eden temellerinin ciddi bir ihlalini teşkil ettiği, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu bağlamda imzalamış olduğu Anlaşmalar ve verdiği taahhütlerin bu beyanın hemen geri çekilmesini gerektirdiği ifade edilmiştir.

ABD KARARINI GERİ ÇEKMEZSE SONUCUNA KATLANIR

- ABD Yönetimi’ni bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu tutulduğu kaydedilmiştir.

 Sözkonusu beyanın ABD Yönetimi’nin barış destekçisi rolünden çekilmesi olarak değerlendirildiği ve bunun tüm paydaşlar tarafından da anlaşıldığı belirtilmiştir. Ayrıca, bu beyanın ilanı ve işgalci güç İsrail’in 1967’de işgal ettiği, merkezinde Kudüs-ü Şerif bulunan Filistin topraklarında sürdürdüğü sömürgecilik, yerleştirme, apartheid ve etnik temizlik siyasetinin teşvik edilmesi olarak görüldüğü kaydedilmiştir.

Tüm üye devletlere Filistin sorununa, özellikle dünyanın diğer taraflarından karşıtlarıyla günlük temaslarında ve dış siyasi gündemlerinde yüksek öncelik vermeleri çağrısında bulunulmuştur.


Yorumlar