Anasayfa /  Güncel

Şahin Alpay: Demokrasi ancak basının olduğu yerde hayatta olabilir

Şahin Alpay: Demokrasi ancak basının olduğu yerde hayatta olabilir

Abone ol
Abone ol 11 Şubat 2016 14:25

İSTANBUL (CİHAN)- Silivri Cezaevi önünde tutuklu gazeteciler için başlatılan umut nöbetine Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay ve gazeteci Ömer Madra devam etti. Demokrasilerde medyanın 4’üncü güç olduğunun altını çizen Alpay, “Demokrasi ancak basın ve ifade özgürlüğünün olduğu yerde olabilir. Nasıl yürütme, yasama, yargı demokrasinin önemli bir gücüyse medya da onlar kadar önemli bir güçtür." dedi.

Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için Silivri Cezaevi önünde başlatılan umut nöbetini Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay ve gazeteci Ömer Madra tuttu. Demokrasinin ancak basın ve ifade özgürlüğünün olduğu yerde hayatta olabileceğini vurgulayan Alpay, “Basın ve ifade özgürlüğünün olmadığı yerde vatandaşlar olan ve biten hakkında yeterince bilgi sahibi olamazlar, sağlıklı kararlar veremezler. Gazeteciler yaptıkları haber ve yorumlarla toplumda olan bitenlerle vatandaşı aydınlatır. Demokrasilerde medyaya 4’üncü kuvvet denilir. Nasıl yürütme, yasama, yargı demokrasinin önemli bir gücüyse medya da onlar kadar önemli bir güçtür. İktidarın denetimi en çok medya ve yargı ile yapılır. Bu denenlerden dolayı Türkiye’de maalesef medyaya karşı iktidarın giriştiği büyük bir saldırı, kısıtlama, ifade ve basın özgürlüğünü boğma teşebbüsüyle karşı karşıyayız.” şeklinde konuştu.

Bir çok gazetecinin haber ve yorum yaptığı için hapiste tutulduğunun altını çizen Alpay şöyle devam etti: “Hidayet Karaca, Can Dündar, Gültekin Avcı, Mehmet Baransu ve Erdem Gül bunlar sadece isimlerini bildiklerimiz bu arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz. Onlar içeride olduğu sürece Türkiye’de hiçbir gazeteci, medya mensubu kendisini güvende hissetmiyor. Onların içeride olmaları biz dışarıdakilerin kendilerini güvensiz hissetmelerine yol açıyor. Bu arkadaşlar hiçbir suç işlemediler. Sadece gazetecilik görevlerini yaptılar. Böyle bir iddia varsa tutuksuz yargılansınlar. Tutuklu olarak yargılanmaları bir skandaldır.”

Ömer Madra ise, Mehmet Baransu, Hidayet Karaca, Can Dündar, Erdem Gül ve diğer tutuklu gazetecilerin bir an önce bırakılması gerektiğini belirtti.
CİHAN    

Yorumlar