Anasayfa /  Güncel

Pazartesi günü tatil mi? 20 Mayıs 2019’da okullar açık mı?

Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı olan 19 Mayıs her sene olduğu gibi tüm yurtta büyük coşku ile bugün kutlanıyor. Pazar gününe denk gelen 19 Mayıs ardından 20 Mayıs tatil mi merak ediliyor. Öğrenciler için pazartesi günü tatil mi? İşte cevap…

Abone ol
Abone ol 19 Mayıs 2019 11:30

Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı olan 19 Mayıs her sene olduğu gibi tüm yurtta büyük coşku ile bugün kutlanıyor. Pazar gününe denk gelen 19 Mayıs ardından 20 Mayıs tatil mi merak ediliyor. Öğrenciler için pazartesi günü tatil mi? İşte cevap…

20 MAYIS 2019 PAZARTESİ OKULLAR TATİL Mİ?

20 Mayıs cuma günü okullarda eğitim öğretim devam edecek.

GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935'te “Atatürk Günü” adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra “Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur.

Cumhuriyet’le yaşıt olan bu kutlamalar sadece Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanırdı. Ama 2012’de, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Mili Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir. Bu karar cumhuriyetçi kesimin büyük tepkisiyle karşılaşmıştır. Bu konuda Alper Ayhan tarafından bir dava açılmış ve kazanılmıştır.


Yorumlar