Anasayfa /  Güncel

MSB'den son dakika yeni askerlik sistemi açıklaması! Yeni askerlik ne zaman yürürlüğe girecek?

Yeni askerlik sistemi son günlerde en çok aranılan konuların başında geliyor. Meclis'in açılması ile birlikte yeni askerlik sistemi hakkında detaylar merak edilmeye başlandı.

Abone ol
Abone ol 05 Mayıs 2019 11:49

Yeni askerlik sistemi son günlerde en çok aranılan konuların başında geliyor. Meclis'in açılması ile birlikte yeni askerlik sistemi hakkında detaylar merak edilmeye başlandı. 

Yeni askerlik sistemi bilindiği üzere 5 başlık üzerinde olacaktı. Bedelli sürekli hale gelecekti, askerlik süreleri kısalacaktı, zorunlu askerlik 6 aya düşecekti. Bununla ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiği ifade edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 23 Nisan resepsiyonunda yeni askerlik sistemine ilişkin, "Çok kısa bir süre kaldı, çalışmalarımız tamamlanmak üzere" demişti. Peki, yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek. İşte yeni askerlik sistemine ilişkin detaylar...

MSB'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmaların devam ettiği, tekliflerin kanun taslağına konulduğu ve bakanlıkların mutabık kalması durumunda Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacağı ifade edildi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 23 Nisan resepsiyonunda merak edilen 'Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek' sorusuna yanıt verdi. İşte Bakan Akar'ın açıklamaları şu şekilde:

"Çok kısa bir süre kaldı, çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Gerekli süreci takip edeceğiz. Bekleyenler kadar biz de bunun bir an önce yasalaşmasından yanayız."

"Sayın Cumhurbaşkanımızın da direktifi böyle zaten, bir an önce çıkmasından yana. Yasa çıkarken de 'Şu eksikti, bu yanlıştı.' gibi birtakım problemlerle çıkmasın diye hem birtakım simülasyonlar hem de sayısal veriler üzerinden tartışmalar yapılıyor. Yeni sistem çok olumlu karşılandı."

"Gerçekten öngörülebilir, gençlerimizin şartlarına gayet uygun, onların eğitim öğrenim, çalışma hayatını dikkate alarak mali, sosyal, askeri konularla silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacının karşılanması konularının hepsini bir araya getirmek için çalışmalar ayrıntılı şekilde yapıldı. Çok büyük ölçüde çalışmalarımız tamamlandı."

ER'LER GENERAL OLABİLECEK

Bakan Akar yeni askerlik sistemine ilişkin, "Hiçbir zaman hiç kimsenin önü tıkanmıyor. Er olarak başlayacak genç arkadaşlarımız, uzman olacak, kriterleri yerine getirdiği zaman astsubay olacak diğer kriterleri yerine getirince subay olacak sonrasında general olacak. Hiçbir engel yok. Önemli olan bireyin çalışması, kendini geliştirmesi ve katkısı yani performansı" dedi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yeni askerlik sisteminde şu şekilde dağılım olacak:

Bedelli askelik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik.

Yeni askerlik sisteminin detaylarını açıklayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askerliğin 6 ay olacağını bildirdi. Akar, yeni askerlik sistemini şöyle anlattı:

Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak; bedelli askerliğe ayrılacaklar, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik.

Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber. 1 ayı müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. 6 ayda sadece harçlık alacaklar.

1 aylık eğitimin sonunda kurada belirlenenlerin askerlikle ilişiği kesilecek.

Bedelli askerlik ücreti "40 bin gösterge x memur maaşı katsayısı x 6" olarak hesaplanacak.

YEDEK SUBAY, ASTSUBAYLIK NASIL OLACAK?

Meslek yüksekokulu mezunları yedek astsubay olarak istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Bu sürede harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Bu 12 ayı tamamlayınca terhis olabilecek ya da sınav sonucu astsubaylığa geçebilecek. Meslek yüksekokulu mezunları isterlerse 6 ay erlik yapabilecek.

LİSANS İÇİN ASKERLİK NASIL OLACAK?

Lisans ve lisansüstü eğitim görenler yedek subay olacak. Bunlar da 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacak, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacak. Sonra istek ve ihtiyaca göre subaylığa geçebilecekler.

NE KADAR MAAŞ VERİLECEK?

Erlerimize vereceğimiz 6 ay maaş, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarımıza vereceğimiz maaşlar, subay maaşlarıyla tamamen orantılı. Yani yeni başlayan bir maaş keşfedilmeyecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Bedelli askerlik ücreti "40 bin gösterge X memur maaşı katsayısı X 6" olarak hesaplanacak. Bu hesaplamaya göre şu anki tutar 31 bin 343 lira olarak görünüyor. Bu tutar her 6 ayda bir memur maaş zammına göre yeniden hesaplanacak.

MSB'den son dakika yeni askerlik sistemi açıklaması! Yeni askerlik ne zaman yürürlüğe girecek?

DÖVİZLİ ASKERLİK TUTARI NE KADAR?

Dövizli askerlik tutarı bedelli askerlik ücretine göre hesaplanacak. Dövizli askerlik bedeli şu anki kura göre 5 bin 113 Euro.


Yorumlar