Anasayfa /  Güncel

Köprü geçiş ceza affı geldi mi? Köprü geçiş ceza Öğren Geçiş İhlal

Köprü geçiş ceza affı geldi mi? Köprü geçiş ceza Öğren Geçiş İhlal Sorgulama sayfası haberimizde. Köprü geçiş cezaları son dakika silinecek mi? Köprü cezaları affı var mı, çıkacak mı?Köprü geçiş cezalarına af teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Köprü geçiş cezalarına affın gündeme gelmesinin ardından köprü cezaları affı çıkacak mı? Köprü geçiş cezaları silinecek mi? Ödenen cezalar geri alınabilecek mi? Son günlerde vatandaşlar arasında mağduriyet yaratan köprü geçiş cezaları affına dair merak uyandıran açıklama TBMM Başkanı Binali Yıldırım’dan geldi.

Abone ol
Abone ol 29 Aralık 2018 12:24

Köprü geçiş ceza affı geldi mi? Köprü geçiş ceza Öğren Geçiş İhlal Sorgulama sayfası haberimizde. Köprü geçiş cezaları son dakika silinecek mi? Köprü cezaları affı var mı, çıkacak mı?Köprü geçiş cezalarına af teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Köprü geçiş cezalarına affın gündeme gelmesinin ardından köprü cezaları affı çıkacak mı? Köprü geçiş cezaları silinecek mi? Ödenen cezalar geri alınabilecek mi? Son günlerde vatandaşlar arasında mağduriyet yaratan köprü geçiş cezaları affına dair merak uyandıran açıklama TBMM Başkanı Binali Yıldırım’dan geldi. 



KGM - Geçiş İhlal Sorgulama için TIKLAYINIZ



Köprü geçiş cezalarına af getiren yasa teklifi bugün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Köprü geçiş cezası mağdurlarıyla bir araya gelen TBMM Başkanı Yıldırım, kanunda yapılacak yeni düzenlemeyle köprü geçiş cezalarının affedileceğini ve mağduriyetlerin giderileceğini açıklamıştı.

"BU İŞİ KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ"

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden UKOME kararına aykırı geçiş yapıp ceza yazılan araç sahiplerinden oluşan 18 kişilik heyetle Ulaştırma Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'nde bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldırım, köprü geçiş cezası mağdurlarına müjdeli haberi verdi. Yıldırım, "6001 sayılı Karayolları Kanunu'na geçici bir madde koyarak bu işi kökten çözeceğiz. Bu yapacağımız düzenlemeyle; bu cezaların yazıldığı günden, bu düzenlemenin Meclis'ten geçtiği güne kadar olan bütün cezaların affedilmesi, birinci iş bu. İkincisi, dava açılmışsa bu davaların düşmesi, feragat edeceksiniz. Yani cezalar kaldırılınca davalardan feragat edilecek. Ödemiş olanların da mart sonuna kadar müracaatları halinde ödedikleri para geri ödenecek. İnşallah bu ve buna benzer sıkıntılar bir daha yaşamayız" demişti.



Köprü geçiş cezaları silinecek mi? Son günlerde gündemdeki yerini koruyan köprü cezalarına dair af konusu gündeme geldi. Peki köprü geçiş ceza affı çıkacak mı son durum nedir? TBMM Başkanı Yıldırım, cezalı köprü geçişlerine ilişkin, "Geçişlere konu olan araçların yeni baştan gözden geçirilmesi lazım." dedi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü’nde, UKOME kararına aykırı geçiş yapıp ceza alan araç sahipleriyle bir araya geldi. Yıldırım, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, cezalı köprü geçişlerine ilişkin, "Geçişlere konu olan araçların yeni baştan gözden geçirilmesi lazım." dedi. Bu açıklamanın ardından köprü geçiş cezası alan kişiler cezaların silinip silinmeyeceği konusunda araştırmalara başladı. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) gişelerinden kaçak geçiş cezaları ile ilgili şikayetler bitmek bilmiyor. Özellikle vatandaşlar geçiş ihlali cezalarının oldukça yüksek olduğundan yakınıyorlar. OGS ve HGS gişelerinden kaçak geçen kişilere geçişten kaynaklanan ücretin tam 11 katı ceza uygulanmaktadır. Yani 10 TL geçiş ücreti olan bir köprüden kaçak geçerseniz 110 TL ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz. TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul'da köprü geçiş cezası mağdurlarıyla bir araya geldi. Yıldırım yaptığı açıklamada, "Bugünkü toplantının maksadı mağdur olan İstanbullunun burada bulunan arkadaşlarla 18 arkadaşımızla bu işi konuştuk, dinledik. Bunun düzeltilmesi gerektiği kanaatine vardık. Ulaştırma Bakanlığı  2. Köprü geçiş cezalarını yeniden gözden geçirmeli. 2. Köprü geçiş cezalarının affedilmesi gerekiyor. Çelişkili durumlar var, bu durum düzeltilmeli. Yani bunlardan hangisinin kamyon türü muameleye tabi tutulacağının, hangilerinin bunun dışında kalacağının belirlenmesi lazım. Burada bir karışıklık var.

BİNALİ YILDIRIM’DAN AÇIKLAMA

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul'da köprü geçiş cezası mağdurlarıyla bir araya geldi. Yıldırım yaptığı açıklamada, "Bugünkü toplantının maksadı mağdur olan İstanbullunun burada bulunan arkadaşlarla 18 arkadaşımızla bu işi konuştuk, dinledik. Bunun düzeltilmesi gerektiği kanaatine vardık. Ulaştırma Bakanlığı  2. Köprü geçiş cezalarını yeniden gözden geçirmeli. 2. Köprü geçiş cezalarının affedilmesi gerekiyor. Çelişkili durumlar var, bu durum düzeltilmeli. Yani bunlardan hangisinin kamyon türü muameleye tabi tutulacağının, hangilerinin bunun dışında kalacağının belirlenmesi lazım. Burada bir karışıklık var.

Cezaların yazıldığı günden yeni düzenlemenin Meclis'ten geçtiği güne kadar olan bütün cezaların affedilmesi, birinci iş bu. 6001 sayılı Karayolları Kanunu'na geçici bir madde koyarak bu işi kökten çözeceğiz.

Açılan davalardan feraget edilecek, ceza ödeyenlerin parası marttan itibaren iade edilecek."

Köprü ve otoyollardan kaçak geçersek ne yapmalıyız?

Kaçak geçiş yani geçiş ihlali yapmanız durumunda geçiş yaptığınız tarihten 15 gün içerisinde hesabınıza bakiye yüklerseniz, ceza tutarı hesabınıza yansımaz ve bakiyenizden düşülür. Şayet OGS veya HGS olmamasına rağmen ücretli olan köprü ve otoyoldan geçiş yaptıysanız da OGS veya HGS satın alarak ceza ödemekten kurtulabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir durum vardır. Şayet HGS gişesinden geçiş ihlali yaptıysanız HGS, OGS gişesinden kaçak geçiş yaptıysanız da OGS almanız gerekmektedir. Aksi durumunda ceza ödemek zorunda kalırsınız. Bu duruma dikkat ederek OGS veya HGS satın almalısınız.

Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezasına nasıl nereden itiraz edilir?

Çok sayıda vatandaşa da köprü ve otoyollardan ücretli geçiş yapmamasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı yanlış cezalar uygulanabiliyor. Bu gibi durumlarda hemen itiraz işlemlerini gerçekleştirmeli ve sonuç alamamanız durumunda da cezalarında, 2 bin 400 TL’nin altında olan cezaları kaymakamlıklarda bulunan İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak itiraz edebilirler. 2,400 ila 3,610 Lira arasındaki cezalar için İl Tüketici Hakem Heyetine, 3,610 Lira üzerinde olanlar da Tüketici Mahkemeleri’ne dava açabilirsiniz.

Kaçak geçiş (geçiş ihlali) cezası nereye nasıl ödenir?

Şayet köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yaptıysanız ve akabinde 15 günlük süre zarfında bakiyenizi yenilemediyseniz cezanızı PTT şubelerinden ödeme imkanınız bulunmaktadır.

HGS ÜRÜN BAKİYEMİ VE GEÇİŞLERİMİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

444 17 88 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz ya da, HGS hesabınızla ilgili bakiye ve geçiş bilgilerine ve HGS geçiş ihlal cezalarına http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Belirtilen internet adresine üye olarak kullanıcı hesabınızla ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz, Giriş istasyonunuzun yanlış belirlendiğini veya belirlenemediğini düşünüyorsanız PTT Merkezlerinden veya http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresinden temin edeceğiniz Düzeltme Talep Formunu doldururak en yakın PTT merkezine teslim edebilirsiniz. Düzeltme Talep Formunu hgs@kgm.gov.tr e-posta adresi üzerinden de gönderebilirsiniz.

HGS - OGS DEN KAÇAK GEÇİŞ YAPILMASI DURUMUNDA NE YAPILMALIDIR?

HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde HGS veya OGS abonesi olunması veya mevcut HGS veya OGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.

OGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde OGS veya HGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ SAYFASINA NASIL KAYIT OLABİLİRİM?

Müşteri hizmetleri sayfasına üye olabilmek için HGS ürününü aldığınız TC kimlik numarası üzerinden ya da vergi numarası üzerinden satışı gerçekleştirilen HGS ürün numarası ile kayıt olabilirsiniz. HGS ürün sahibi değilseniz sisteme kayıt gerçekleştirilememektedir.


Yorumlar