Anasayfa /  Güncel

İstanbul Çekmeköy'de UH-1 tipi askeri helikopterde şehit olan askerlerimizin kimlikleri belli oldu

İstanbul Çekmeköy'de UH-1 tipi askeri helikopterde şehit olan askerlerimizin kimlikleri belli oldu. İstanbul Çekmeköy'de askeri helikopter henüz bilinmeyen bir sebeple düştü. Faciada şehit olan 4 askerimizin kimliği açıklandı.

Abone ol
Abone ol 12 Şubat 2019 13:24

İstanbul Çekmeköy'de UH-1 tipi askeri helikopterde şehit olan askerlerimizin kimlikleri belli oldu. İstanbul Çekmeköy'de askeri helikopter henüz bilinmeyen bir sebeple düştü. Faciada şehit olan 4 askerimizin kimliği açıklandı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, düşen helikopterdeki şehit askerlerimizin Pilot Yüzbaşı Ümit Özer, Yüzbaşı Semih Özcan, Astsubay Başçavuş İlyas Kaya ve Astsubay Üsçavuş Yakup Avşar olduğunu bildirdi. Olayla ilgili yayın yasağı kararı alındı.

İstanbul Çekmeköy'de askeri helikopter henüz bilinmeyen bir sebeple düştü. 4 asker şehit oldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, askeri helikopterin Çekmeköy ilçesi Kirazlıdere Mahallesi Sultangazi Caddesi Parkverde Sitesi'ne düşmesi sonrası olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Yerlikaya, saat 18.51 itibarıyla 4. Kara Havacılık Alayı'na ait bir askeri helikopterin düştüğünü hatırlatarak, "Şu an için bilinmeyen bir sebepten dolayı Çekmeköy ilçemiz Kirazlıdere Mahallemiz hemen şu ardımızda görünen site içerisine maalesef düşmüştür." diye konuştu.

YAYIN YASAĞI KARARI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, şehit askerlerin Pilot Yüzbaşı Ümit Özer, Yüzbaşı Semih Özcan, Astsubay Başçavuş¸ İlyas Kaya ve Astsubay Üsçavuş¸ Yakup Avşar olduğunu bildirdi. Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği, Çekmeköy'de 4 askerin şehit olduğu helikopter kazasına ilişkin yayın yasağı kararı verdi.

Dün İstanbul Çekmeköy’de UH-1 tipi helikopter düştü kazada 4 asker şehit düştü. 2,5 ay önce aynı model bir helikopter yine İstanbul'da düşmüş ve 5 asker şehit olmuştu. Kısa arayla gerçekleşen bu iki kazanın ardından gözler bu modele çevrildi. Peki 2,5 ay arayla 9 şehit verdiğimiz UH-1'in özellikleri neler?







İstanbul Çekmeköy'de dün akşam saatlerinde bir askeri helikopter düştü.



Olay, İstanbul'da bugüne dek birkaç havacılık kazasının yaşandığı Samandıra'daki üsse yakın yerde gerçekleşti. Aynı tip UH-1 tipi helikopter 2,5 ay önce birkaç kilometre ötede düşmüş 5 asker şehir olmuştu.






Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından, İstanbul'da meydana gelen askeri helikopter kazasının incelenmesi için Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın görevlendirildiği bildirildi.




1970'DE ENVANTERE GİRDİ

1970'DE ENVANTERE GİRDİ

Bu helikopterler, 1970 yılından beri TSK envanterinde. Skorsky'lerin, göreve başlamasının ardından UH-1'ler, daha çok eğitim uçuşlarında kullanılmaya başlandı.






KIBRIS'TA DA KULLANILDI

KIBRIS'TA DA KULLANILDI

UH-1 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nda da görev aldı. Peki 1970'den beri envanterde olan bu helikopterin özellikleri neler?






UH-1 arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimleri görevlerinde kullanılmak üzere ABD merkezli Bell firması tarafından üretildi.

Ağırlık (yüksüz:) 2.363 kg

En Yüksek Kalkış Ağırlığı: 4.309 kg






Gövde: 12,77 m

En Yüksek Hız: 204 km/sa.

Uçuş Yüksekliği: 4.280 m

Menzil: yaklaşık 510 km




1956'DA ÜRETİLDİ

1956'DA ÜRETİLDİ

UH-1'in iskelet yapısı Bell Model 204'e dayanıyor. ABD yapımı UH-1'ler İlk uçuşlarını 22 Ekim 1956'da yaptı, Pentagon envanterine ise 1959'da girmişti.




İLK VİETNAM SAVAŞI'NDA KULLANILDI

İLK VİETNAM SAVAŞI'NDA KULLANILDI

İlk olarak Vietnam Savaşı'nda kullanılan helikopterin UH-1B modelinde kabin, 9 asker ve 3 sedye alabilecek şekilde düzenlenmiştir.






Son üretimi 1976 yılında yapılan helikopterden bugüne kadar yaklaşık 16 bin adet üretildi. Bu modelin yaklaşık 5 bini Vietnam Savaşı'nda kullanılamaz hale geldi.






Tek motorlu UH-1 helikopterleri, dönem dönem yenilenen versiyonlarıyla 1980’lı yılların sonuna kadar TSK'nın helikopter filosunun bel kemiğini oluşturdu. 








Ancak Skorsky’lerin devreye girmesiyle, eğitim helikopterleri olarak kullanılmaya başlandı.






ABD Ordusu 2004'de elindeki bütün UH-1'leri UH-60 Blackhawk'lar ile değiştirdi. Avusturya Ordusu da birkaç yıl önce UH-1 helikopterlerini emekliye ayırmıştı.






TSK da 2020 yılı sonuna kadar UH-1 helikopterlerinin tamamını envanterinden çıkartmayı, yerine yerli ve milli imkanlarla geliştirilen "T-625 Genel Maksat Helikopterleri"ni kullanmaya başlamayı hedefliyor.






Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından, İstanbul'da meydana gelen askeri helikopter kazasının incelenmesi için Teftiş Kurulu Başkanlığının görevlendirildiği bildirildi.



Bakanlığın Twitter hesabından, İstanbul Çekmeköy'deki askeri helikopter kazasına ilişkin yapılan açıklamada, "İnceleme için MSB Teftiş Kurulu Başkanlığı görevlendirilmiştir. Kapsamlı incelemeyi müteakip sonuç, kamuoyuyla paylaşılacaktır." bilgisine yer verildi.




Yorumlar